Nederlandse mannen en vrouwen zijn sinds 1981 niet veel langer, maar wel zwaarder geworden, blijkt woensdag uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannen zijn in de periode van 1981 tot 2018 gemiddeld 3,8 centimeter langer geworden en bijna 9 kilo zwaarder. Per toegenomen centimeter lichaamslengte zijn mannen gemiddeld 2,3 kilo zwaarder geworden.

In diezelfde periode zijn vrouwen gemiddeld 1,5 centimeter gegroeid en ruim 7 kilo zwaarder geworden. Gemiddeld zijn vrouwen per toegenomen centimeter lichaamslengte 4,7 kilo zwaarder geworden.

Volgens het CBS zijn de vrouwen vooral in de periodes 1990-2000 en 2010-2019 "tamelijk fors" aangekomen, terwijl hun lengte nauwelijks veranderde.

Hoewel het gewicht de afgelopen jaren is toegenomen, hebben veel mensen een gewicht op of onder het landelijk gemiddelde. Dat het gemiddelde zo hoog is, komt volgens het CBS doordat een gewicht van ruim boven de 100 kilo tegenwoordig vaker voorkomt.

Gewicht van mannen en vrouwen, 1981-2018

Bron: CBS

Langste mensen wonen in Friesland en Groningen

Daarnaast blijkt uit de Gezondheidsmonitor van het CBS dat in Limburg de kortste mensen wonen en in Friesland en Groningen de langste. De Friezen en Groningers zijn gemiddeld 3 centimeter langer dan mannen en vrouwen uit Brabant en Limburg.

Mannen hebben gemiddeld een lengte van 1,81 meter en vrouwen van 1,67 meter. Volgens het statistiekbureau zijn veel Nederlanders niet veel langer of korter dan het landelijk gemiddelde. Zo heeft 42 procent van de mannen een lengte die minder dan 5 centimeter afwijkt van het gemiddelde. Onder vrouwen is het aandeel 50 procent.