De twee vijftienjarige jongens uit Breda en Dorst die ervan worden verdacht vrijdagavond twee treinen te hebben beschoten, worden gedagvaard voor vernieling en verboden wapenbezit. Ze moeten zich voor de kinderrechter verantwoorden, meldt het Openbaar Ministerie (OM) zaterdagavond.

De officier van justitie heeft dit besloten vanwege de ernst van het feit en de schade, aldus het OM. De tieners zijn eerder op zaterdagavond vrijgelaten.

De jongens hadden vrijdagavond een balletjespistool en een gasdrukpistool met stalen kogels bij zich. De recherche heeft zaterdag onderzoek gedaan naar de toedracht van de incidenten. De pistolen zijn in beslag genomen en er wordt onderzocht in hoeverre ze strafbaar zijn en waar ze vandaan komen.

De politie waarschuwt al langer voor dit soort wapens. Het is bij wet verboden om deze wapens bij je te dragen in het openbaar, omdat ze "dreigend overkomen en aangezien kunnen worden voor echte wapens", aldus de politie.

Jongens aangehouden na tip van inwoner uit Dorst

De twee vijftienjarigen werden vrijdagavond, na een tip van een inwoner uit Dorst, aangehouden. Hij belde rond 20.50 uur de politie omdat hij een groepje jongens met een mogelijk vuurwapen had gezien.

Zo'n anderhalf uur eerder, rond 19.30 uur, arriveerde er op station Breda een intercity waarvan vijf ruiten waren verbrijzeld. Kort daarna kwam er op station Eindhoven ook een trein binnenrijden met een kapotte ruit. De twee treinen zijn waarschijnlijk beschoten op het traject tussen Tilburg en Breda. Bij de incidenten zijn geen gewonden gevallen.

De NS heeft aangifte gedaan en bekijkt nog hoe de schade, die geschat wordt op tienduizenden euro's, kan worden verhaald op de daders.

Politie onderzoekt beschoten trein in Breda
42
Politie onderzoekt beschoten trein in Breda