Johan Cruijff kreeg jaarlijks inderdaad 1 miljoen euro overgemaakt, maar dat bedrag kwam niet van zijn eigen stichting: het geld was afkomstig van de Sponsorloterij en de Postcodeloterij, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van bronnen en een brief die de krant in handen heeft.

Cruijff verrichtte tussen 1998 en 2003 promotiewerk voor beide organisaties, aldus het dagblad. De miljoen euro zou voor de in 2016 overleden voetballegende een persoonlijke beloning voor zijn ambassadeurswerk zijn geweest. Alles zou in jaarrekeningen zijn vastgelegd, inclusief accountantsverklaringen.

De loterijen gingen met onder meer de Johan Cruyff Foundation en Terre des Hommes in zee om projecten rondom bewegen en sporten te steunen. Tegelijkertijd konden de loterijen profiteren van de bekendheid van Nederlands beste voetballer ooit.

Door Cruijffs promotiewerk zou de Sponsorloterij binnen twee maanden een half miljoen extra spelers hebben binnengehaald. Ook zou Cruijff belangrijke contacten in het buitenland hebben gelegd.

Johan Cruyff Foundation startte kort geding om bewering in boek

Vorige week ontstond veel ophef toen bleek dat Auke Kok, de auteur van de biografie Johan Cruijff, op basis van drie bronnen had geschreven dat Cruijff jaarlijks 1 miljoen euro van zijn eigen foundation zou hebben ontvangen zodat de organisatie zijn naam en beeld kon gebruiken.

De Johan Cruyff Foundation startte een kort geding tegen Kok, die in de rechtbank al liet weten dat hij aan zijn eigen bewering twijfelde. De rechter oordeelde uiteindelijk dat het boek niet uit de winkels gehaald hoefde te worden; wel moet er een inlegvel met rectificatie komen en moest de passage uit de volgende druk van het boek verwijderd worden.