Door het hele land wordt woensdag door zorgmedewerkers gestaakt in het kader van een landelijke ziekenhuisstaking. Op het Jaarbeursplein in Utrecht hebben zich zo'n tweeduizend demonstrerende medewerkers verzameld om een betere cao af te dwingen.

Waarom wordt woensdag geprotesteerd?

  • Met de landelijke staking willen de vakbonden een betere cao afdwingen. Die is volgens de bonden nodig om het werk in de zorg aantrekkelijk te houden.
  • De vakbonden eisen een structurele loonsverhoging van 5 procent en een extra toeslag op het salaris als een medewerker op het laatste moment wordt opgeroepen om te werken.
  • Ook willen de vakbonden een lagere werkdruk voor het zorgpersoneel.

Elise Merlijn van vakbond FNV spreekt op het podium in Utrecht van een tragisch dieptepunt. "Het is eigenlijk een schande dat 90 procent van de ziekenhuizen moet staken. Maar we blijven actievoeren tot er een betere cao ligt."

Tijdens de demonstratie heeft Ad Melkert, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), onder luid boegeroep een petitie in ontvangst genomen. Hij zei dat hij het eens is met de geëiste loonsverhoging van 5 procent, maar dat die wel ergens van betaald moet kunnen worden. "Het is aan ons om daarover in gesprek te gaan met Den Haag."

In totaal doen 83 ziekenhuislocaties, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra aan de staking mee. Bij de actievoerende locaties zullen zondagsdiensten gedraaid worden. Dit betekent dat spoedeisende zaken nog wel behandeld worden.

De eerste stakende medewerkers op het Jaarbeursplein, voor aanvang van de landelijke manifestatie. (Beeld: Pro Shots)

Grootste Nederlandse ziekenhuisstaking ooit

Vakbond FNV zegt dat het om de grootste Nederlandse ziekenhuisstaking ooit gaat: nooit zouden zo veel locaties tegelijkertijd gestaakt hebben. De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU'91 en CNV zijn bij de staking betrokken.

De ziekenhuizen staken omdat de cao-onderhandelingen al een tijdlang stilliggen. De vakbonden eisen betere voorwaarden om het werk in de zorg aantrekkelijk te houden, waaronder een loonstijging van 5 procent.

Utrecht overspoeld door duizenden verpleegkundigen
56
Utrecht overspoeld door duizenden verpleegkundigen