Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Jos B. de destijds elfjarige Nicky Verstappen tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in 1998 heeft ontvoerd en vervolgens heeft verkracht. Daarna zou hij het kind hebben verstikt om het misbruik te verbergen.

Hiermee legde de officier van justitie woensdag bij de niet-inhoudelijke zitting, die bij de rechtbank Limburg dient, al een groot deel van wat zich volgens hem heeft afgespeeld op tafel.

Het OM heeft de tenlastelegging, waar eerst doodslag stond vermeld, daarom aangepast: B. wordt nu vervolgd voor vrijheidsberoving, misbruik en gekwalificeerde doodslag. Dit laatste feit betekent dat een persoon gedood is om een ander strafbaar feit - in dit geval dus het misbruik - te verhullen. Daarnaast is er kinderporno aangetroffen op B.'s computer. Het betreft voornamelijk foto's, zo blijkt uit de tenlastelegging.

B. reageerde tijdens de zitting kort op het wijzigen van de tenlastelegging. Hij herhaalde dat hij niets met het misbruik en de dood van Nicky te maken heeft. "Ik heb het al eerder gezegd. Ik heb Nicky Verstappen niet ontvoerd, ik heb hem niet misbruikt, ik heb hem niet om het leven gebracht."

Profiel Jos B., verdachte in zaak-Nicky Verstappen
137
Profiel Jos B., verdachte in zaak-Nicky Verstappen

Advocaat wil nader onderzoek

Gerald Roethof, de advocaat van B., zette woensdag in een lang betoog uiteen waarom hij nog veel onderzoeksvragen heeft in de zaak. Zo wil hij getuigen horen die hebben verklaard dat ze een jongen zagen die alleen een rode pyjamabroek droeg en achter op de fiets bij een man zat. Het kind zou zich op enig punt van de fiets af hebben laten vallen.

De advocaat wil vooral weten hoe het kan dat deze getuigen zijn cliënt twintig jaar na dato hebben kunnen aanwijzen als de volwassen man op de fiets.

Ook wil Roethof nader onderzoek naar hoe de DNA-monsters zijn afgenomen en hoe het lichaam van het kind vervoerd is nadat het werd aangetroffen. Hij wil weten of er geen kruisbesmetting heeft plaatsgevonden.

Daarbij stelde hij ook dat het DNA van B. onrechtmatig is verkregen. Zo schetst hij dat de zus van B. ertoe is gezet een DNA-monster over te leveren nadat haar broer vermist was geraakt. Roethof vindt het "toevallig" dat het DNA van zijn cliënt in het onderzoek naar de zaak-Nicky Verstappen terecht is gekomen.

Het OM doet in een reactie hierop veel van de onderzoeksvragen af als een "visexpeditie". Met een 'visexpeditie' bedoelt het OM dat de verdediging allerlei lijntjes uitgooit en dan hoopt dat er iets gevonden wordt. Zo wordt gesteld dat Roethof veel van zijn onderzoeksvragen niet kan onderbouwen.

De dossiermappen in de zaak-Nicky Verstappen. (Foto: Pro Shots)

DNA zat op ondergoed van de jongen

Het DNA van B. is op 21 plekken op het kind gevonden, waarvan het merendeel op het ondergoed van Nicky. B. is ruim een jaar geleden na een klopjacht opgepakt in Spanje.

Hij heeft een verklaring opgesteld, maar deze blijft vooralsnog in de kluis liggen. Ook de rechtbank heeft deze verklaring niet. Waarschijnlijk zal deze pas tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak worden voorgelezen.

De rechtbank besluit op 28 november om 9.30 uur over de onderzoekswensen van beide partijen. De volgende zittingsdag is op 10 februari en het streven is om de zaak in maart inhoudelijk te gaan behandelen.