De politie vermoedt dat de 25 verstekelingen die dinsdagavond zijn onderschept in een vrachtwagen in Vlaardingen, uit het Midden-Oosten komen, met name uit Irak en Koeweit. Dat bevestigt een politiewoordvoerder woensdagochtend aan NU.nl.

De verstekelingen zouden dit zelf aangegeven hebben in een eerste verklaring. Omdat ze geen identiteitspapieren bij zich hebben, kan hun afkomst nog niet definitief bevestigd worden.

De verstekelingen, onder wie zes minderjarigen, werden gevonden in een koelcel van een vrachtwagen op een veerboot richting het Engelse Felixstowe. Het schip maakte rechtsomkeert naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen toen de personen werden aangetroffen.

Een woordvoerder van de politie liet eerder weten aan NU.nl dat de chauffeur van de vrachtwagen een 39-jarige Roemeen is en dat hij nog vastzit. Het is nog onduidelijk of hij wist dat er mensen in de koelcel zaten.

Alle verstekelingen zijn overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel) voor verhoor. Ook wordt gekeken of zij mogelijk in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als dat het geval is, dan worden zij naar dat land teruggestuurd, meldt de politie.

Verstekelingen zijn buiten levensgevaar

Twee van de aangetroffen verstekelingen zijn dinsdagavond naar het ziekenhuis gebracht voor extra medische zorg. Volgens de woordvoerder zijn zij buiten levensgevaar.

De overige verstekelingen zijn dinsdagavond naar het politiebureau in Rotterdam gebracht voor onderzoek. "Het proces wordt nu in gang gezet en hun zaak zal behandeld worden door de Vreemdelingendienst", stelt de woordvoerder. De politie gaat ervan uit dat het om illegale migranten gaat.

Hulpdiensten rukten dinsdagavond in groten getale uit en er werd opgeschaald naar veiligheidsprocedure GRIP-1. Dit houdt in dat hulpdiensten moeten samenwerken vanwege de omvang van het incident. Het Rode Kruis stuurde op verzoek van de hulpdiensten twee noodhulpteams.

Burgemeester Jetten reageert op incident

Burgemeester van Vlaardingen Annemiek Jetten liet op NPO Radio 1 weten dat er gelijk werd opgeschaald omdat ze niet wist welke hulp de verstekelingen nodig zouden hebben. "Mijn complimenten voor de respons van de hulpdiensten."

Jetten stelt dat het haar zorgen baart dat een dergelijk grote groep door de controles kon glippen. Ze zegt dat deze controles verbeterd moeten worden.

Hulpdiensten massaal naar Vlaardingen voor verstekelingen
138
Hulpdiensten massaal naar Vlaardingen voor verstekelingen