De politie gaat een onafhankelijk onderzoek starten naar misstanden binnen de Landelijke Eenheid, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van NRC. Dit is dinsdag besloten na overleg met de politievakbonden.

Het besluit is genomen vanwege drie lopende disciplinaire onderzoeken naar leidinggevenden en op aandringen van de bonden.

Het nieuwe onderzoek, dat nog moet worden opgestart, staat op zichzelf, benadrukt de woordvoerder. Hierin is volgens NRC aandacht voor "de veiligheid van bronnen en informanten", "de cultuur van wantrouwen binnen de eenheid" en "onderwerpen als leiderschap, discriminatie en omgangsvormen".

Eerder op de dag ontstond onrust onder de politievakbonden nadat de krant had bericht over integriteitsschendingen binnen de inlichtingeneenheid. Hierdoor zou de aanpak van zware misdaad en terrorisme ernstig worden belemmerd.

Er is volgens NRC sprake van vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik, gesjoemel met declaraties en discriminatie door leidinggevenden van de politie.

Ook hebben werknemers van de Landelijke Eenheid verklaard dat het inlichtingenwerk onprofessioneel wordt aangepakt. Als gevolg hiervan zouden twee informanten om het leven zijn gekomen nadat hun identiteit was gelekt naar de onderwereld.