De Koninklijke Marechaussee heeft maandagochtend een touringcar met ongeveer 65 Moldaviërs onderschept bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De 57-jarige chauffeur en 50-jarige bijrijder, beiden ook afkomstig uit Moldavië, zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

Medewerkers van het asielzoekerscentrum schakelden de marechaussee in toen ze een twintigtal personen vanuit de touringcar het terrein van het asielzoekerscentrum op zagen lopen. De bus stond ongeveer 500 meter van de ingang geparkeerd.

Alle inzittenden hebben asiel aangevraagd en zijn het vreemdelingentraject in gegaan. Onder de inzittenden waren volgens de marechaussee veel kinderen. Of de verdachten ook asiel hebben aangevraagd, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

De afgelopen weken zijn twee keer eerder groepen asielzoekers uit Moldavië onderschept door de marechaussee. Volgens een woordvoerder is dit een nieuwe ontwikkeling. Onderzocht wordt of de zaken met elkaar in verband staan.

Mogelijk sprake van georganiseerde mensensmokkel

Het is de derde groep Moldaviërs die in de afgelopen weken in de buurt van Ter Apel is aangetroffen. Eerder deze maand werd een groep van elf asielzoekers onderschept door de marechaussee; een 26-jarige man uit Limburg werd hierbij aangehouden voor mensensmokkel. Een paar dagen later werd een busje met negentien asielzoekers onderschept. Ook daarbij werd een man aangehouden, op dezelfde verdenking.

Justitie onderzoekt of het om een georganiseerde vorm van mensensmokkel gaat, zegt Sierd Eijzenga van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland: "Tot op heden nog niet een echt netwerk kunnen blootleggen. Er zijn wel vermoedens, gebaseerd op telefoonnummers die rouleren en de contacten die uit het onderzoek gebleken zijn."

Moldaviërs hebben weinig kans op asiel in Nederland

In de afgelopen twaalf maanden hebben volgens cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 1.050 Moldaviërs asiel aangevraagd, wat neerkomt op 4 procent van alle aanvragen over die periode. Volgens een woordvoerder van de IND maken Moldaviërs zeer weinig kans om in Nederland te mogen blijven, zegt hij tegen RTV Noord.

Moldavië is een van de armste landen van Europa, met een economie die voornamelijk afhankelijk is van landbouw. Sinds 2014 mogen inwoners zonder visum in Europa reizen. Deze regeling wordt echter ook gebruikt om asiel aan te vragen.