Leon van M. heeft dinsdag vijftien jaar cel opgelegd gekregen van de rechtbank in Rotterdam voor de moord op Caroline van Toledo, een 35-jarige vrouw uit het Zuid-Hollandse Oostvoorne. De vrouw werd in september 2005 dood aangetroffen in de kofferbak van een in brand gestoken auto.

Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat Van M. de persoon is die Van Toledo, terwijl ze nog leefde, heeft vastgebonden en in de kofferbak heeft gestopt. Hierna is de brand gesticht.

Meerdere getuigen hebben inmiddels verklaard dat Van M. tegen hen heeft gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de moord op de vrouw. Ook is er na hernieuwd DNA-onderzoek een DNA-spoor van de man aangetroffen op de stropdas waarmee het slachtoffer was vastgebonden én wist hij precies hoeveel geld van de rekening van Van Toledo was gepind na haar dood.

De rechtbank schetst dat Van Toledo in haar woning is gekneveld en daarna is meegenomen. Ook in haar huis was brand gesticht. Toen de hulpdiensten daar arriveerden na een brandmelding, was het slachtoffer al verdwenen.

Een motief is nooit duidelijk geworden, omdat de inmiddels veertigjarige man altijd heeft gezegd dat hij niet bij de zaak betrokken is. Hij werd in 2007 ook een keer opgepakt, maar na negen maanden hechtenis was er onvoldoende bewijs gevonden.

Van Toledo kende Van M. voor zover bekend niet persoonlijk. Door getuigen is gesuggereerd dat Van M. boos was op de vrouw omdat ze als apotheker weigerde verdovende middelen te verstrekken.

Het huis van Van Toledo. (Foto: Opsporing Verzocht)

OM eiste maximale straf van destijds

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onlangs twintig jaar cel tegen Van M., wat ten tijde van de moord de maximale straf voor dit delict was.

"De rechtbank komt ook tot een langdurige gevangenisstraf, maar vindt de maximumgevangenisstraf niet passend. Het feit dat het gaat om een coldcasezaak, die ruim veertien jaar geleden heeft plaatsgevonden, is een van de redenen waarom de rechtbank tot een lagere gevangenisstraf komt", aldus het vonnis.