De aanpak van zware misdaad en terrorisme in Nederland wordt ernstig belemmerd door een hooglopende vertrouwenscrisis tussen politieagenten van de Landelijke Eenheid, blijkt uit onderzoek dat NRC maandagavond naar buiten bracht.

Agenten klagen tegenover de krant over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik gesjoemel met declaraties en discriminatie door leidinggevenden van de politie.

Ruzies die al maanden sluimeren zijn onlangs tot een uitbarsting gekomen. De Landelijke Eenheid van de politie is belast met de aanpak van de zware criminaliteit en terrorisme. De teamchef van de afdeling die gaat over de internationale informatie-uitwisseling zit sinds een maand thuis na een arbeidsconflict en heeft geen vertrouwen meer in de leiding van de eenheid. Hij was onder meer verantwoordelijk voor twee belangrijke operaties die Nederlandse agenten uitvoeren in Spanje en Colombia tegen de smokkel van cocaïne.

De aanstelling afgelopen vrijdag van een andere teamchef als verbindingsofficier in Polen viel ook niet goed. Volgens collega's maakt deze teamchef zich regelmatig schuldig aan discriminatie van Turkse en Marokkaanse collega's, schrijft NRC.

Discriminerende uitspraken extra gevoelig

Politiebronnen meldden eerder tegen Argos dat een (mogelijk andere) teamchef binnen de eenheid tijdens een interne presentatie enkele jaren geleden zou hebben gezegd: "Alle Marokkanen moeten naar hun eigen land oprotten". Hierbij zouden Marokkaans-Nederlandse politiemensen aanwezig zijn geweest die onder zijn leiding vielen. Of het hier om de nieuwe verbindingsofficier in Polen gaat, is nog niet duidelijk.

De meldingen over racistische uitspraken liggen binnen de Landelijke Eenheid volgens Argos extra gevoelig, omdat het onder meer operaties uitvoert in criminele milieus met Turkse en Marokkaanse hoofdrolspelers. Teamleden en informanten hebben daarom vaak ook een Nederlands-Marokkaanse of Nederlands-Turkse achtergrond.

Chef Henk Bril van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO), waar het betreffende team onder valt, bevestigde ook aan Argos dat er vijf jaar geleden een zaak heeft gespeeld in relatie tot racistische uitlatingen, en dat die zaak is uitgezocht en uitgesproken. Ook met de Marokkanen-uitspraak is hij bekend. Hij stelt dat ook deze is uitgesproken met betrokkenen.

'Identiteit twee informanten lekte uit'

Ook het inlichtingenwerk is onprofessioneel, aldus de werknemers van de Landelijke Eenheid. Daardoor zouden twee informanten om het leven zijn gekomen omdat hun identiteit uitlekte naar de onderwereld.

Naar twee doden en mogelijke betrokkenheid van het team is een onderzoek ingesteld, erkende Bril eerder tegenover Argos. Hieruit is volgens Bril gebleken dat er "op geen enkele wijze" sprake was van "verwijtbaar gedrag door mensen van onze dienst, of dat er iets fout is gegaan door toedoen van onze dienst".

Al in 2015 werd een melding gemaakt van "ernstig gebrek aan leiderschap" op de afdeling. Deze problemen zorgden voor het vertrek van goede en ervaren medewerkers, terwijl nieuwe politiemensen de complexe en gevoelige inlichtingentaken moesten oppakken met onvoldoende begeleiding, schreef Argos.

Roep om onafhankelijk onderzoek

Plaatsvervangend hoofd Landelijke Eenheid Willem Woelders zegt tegen NRC dat er enkele disciplinaire onderzoeken lopen naar plichtsverzuim. Ook gaat hij een verbeterprogramma ontwikkelen om het vertrouwen binnen de inlichtingendienst te herstellen.

Minstens vijftien agenten van de Landelijke Eenheid hebben hun zorgen over de afhandeling van hun klachten gemeld bij de politievakbonden. Die willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk onderzoek laat uitvoeren.