Rahiied A. heeft maandag in de rechtbank van Rotterdam laten weten op advies van zijn advocaat te zwijgen over de verdenking dat hij in 2016 en 2017 elf mensen onnodig insuline heeft toegediend. Volgens justitie had dit vier sterfgevallen tot gevolg.

De inmiddels 23-jarige man wilde zelfs geen vragen over zijn opleiding tot zorgmedewerker beantwoorden. Uit het strafdossier blijkt dat de man nooit zijn diploma heeft gehaald en zeker negen keer is weggestuurd van zijn stageplek.

De man is erg zenuwachtig en schermt zijn gezicht af van het publiek. Op zijn tafel heeft hij om onbekende reden een Playmobil-poppetje staan.

A. was in verschillende verzorgingshuizen werkzaam als stagiair en invalkracht. Toen een vrouw in zorginstelling 't Huys te Hoecke in Puttershoek in november 2017 onwel werd, werd aangifte tegen A. gedaan. Ook een eerder overlijdensgeval in diezelfde instelling werd hem aangerekend.

In het onderzoek naar A., dat twee jaar duurde, werden meerdere lichamen opgegraven om te kijken of deze mensen mogelijk door toedoen van A. zijn gestorven. Dat resulteerde uiteindelijk in een tenlastelegging van vier moorden en acht pogingen daartoe. In één geval is dat zowel een poging tot moord als de uiteindelijke moord.

Man wordt ook verdacht van diefstal van medicijnen en dossiers

Daarnaast wordt A. verdacht van het stelen van insulinepennen en medische dossiers van zijn slachtoffers en van het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is er acht dagen uitgetrokken.