Het Amsterdam UMC stelt data van patiënten op de intensive care beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. De bedoeling is om hier uiteindelijk algoritmes mee te kunnen ontwikkelen met kunstmatige-intelligentietechnieken.

Volgens het Amsterdam UMC zelf, is dit de eerste keer dat een Europees ziekenhuis data over een groep patiënten beschikbaar stelt voor onderzoek. Het ziekenhuis stelt verder dat er zo'n miljard datapunten beschikbaar zijn. De meeste data die beschikbaar zijn, komen van bewakingsapparatuur.

De data zullen volgens het Amsterdamse ziekenhuis worden gebruikt voor onderzoek naar verbetering van de zorg. Volgens het Amsterdam UMC komt momenteel 30 procent van de patiënten op de Intensive Care te overlijden.

Het doel van het wetenschappelijk onderzoek is om uiteindelijk met verschillende kunstmatige-intelligentietechnieken zoals machine learning te zorgen dat patiënten sneller de juiste behandeling krijgen. Machine learning stelt apparaten in staat te leren van ervaring en daarnaar te handelen.

Volgens het Amsterdam UMC komt de privacy van patiënten niet in het geding. Volgens het ziekenhuis kan iedere patiënt altijd bezwaar maken tegen het gebruiken van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek.