De politie heeft dinsdag een 33-jarige man uit Utrecht opgepakt in het onderzoek dat draait om moorden en pogingen daartoe die zijn uitgevoerd door de groep rondom de voortvluchtige Ridouan T. "De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de voorbereiding van een aanslag met een bazooka of handgranaten op een spyshop in Nieuwegein in 2015", aldus het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Een medewerker van deze spyshop, Ronald Bakker, werd op 9 september 2015 geliquideerd.

Justitie vermoedt dat de opdracht voor deze liquidatie en de aanslag op de spyshop is gegeven door Ridouan T., de voortvluchtige hoofdverdachte in het Marengo-proces.

"De aangehouden Utrechter wordt ook verdacht van deelneming aan de criminele organisatie van T.", zegt het OM. De verdachte is vrijdag voorgeleid, zijn hechtenis is met twee weken verlengd.

T. is nog altijd voortvluchtig en zal bij verstek worden vervolgd. De man wordt gelinkt aan zeker vijf liquidaties en daarnaast pogingen daartoe. Er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot zijn aanhouding.

De eerstvolgende zittingen in de zaak-Marengo zijn gepland op 12 en 13 december. Het gaat in dit geval om inleidende zittingen.