De politie heeft de afgelopen drie dagen zware vuurwapens zoals kalasjnikovs en grote hoeveelheden drugs en geld gevonden tijdens de doorzoeking van een woonwagenkamp in Oss. Agenten hebben ondergrondse ruimtes aangetroffen die werden bewaakt met camera's, zo wordt vrijdag door het Openbaar Ministerie (OM) gemeld.

Het gaat om acht kalasjnikovs, twee M16-vuurwapens, een stengun en zes handvuurwapens.

"Tijdens de doorzoeking werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden, net als meerdere patroonhouders. In een ondergrondse ruimte werd een explosief aangetroffen", zo stelt het OM.

"In de grond, maar ook op andere plekken op het kamp werden grote hoeveelheden drugs gevonden. Het gaat om honderden liters chemicaliën voor de productie van drugs en honderdduizenden pillen en zo'n 100 kilo MDMA-kristallen. In één woning werd een grote hoeveelheid contant geld gevonden."

De politie tijdens het onderzoek bij het woonwagenkamp. (Foto: Pro Shots)

Martien R. en zoon zitten vast

De drie mannen die woensdag al werden opgepakt zijn volgens justitie onderdeel van een criminele organisatie. De 48-jarige Martien R. is volgens onder meer Omroep Brabant een bekende in de Brabantse onderwereld. Hij wordt door justitie gezien als leider van de organisatie. Zijn zoon, Anton (26), zit ook vast.

"De leider zou op meerdere momenten grote hoeveelheden harddrugs hebben ingevoerd. Het ging in ieder geval eenmaal om ruim 1.500 kilo cocaïne en eenmaal om ruim 300 kilo cocaïne", aldus het OM. Anton R. wordt verdacht van betrokkenheid bij het vervoer van bijna 100 kilo MDMA.

Mannen blijven langer vastzitten

De derde verdachte, een 55-jarige man, zou verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van vuurwapens en harddrugs.

De verdachten zijn vrijdag voorgeleid, waarna is besloten dat ze voorlopig blijven vastzitten.

Vanwege de grote operatie, die de naam Alfa heeft gekregen, konden bewoners van het woonwagenkamp hun woning enkele dagen niet betreden. Het kamp is vrijdagavond weer vrijgegeven voor de bewoners.

Nieuwsbrief

  • Elke ochtend snel weten wat je 's nachts gemist hebt? En rond de lunch een update van het belangrijkste nieuws? Abonneer je dan nu op onze dagelijkse nieuwsbrief!