De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag de verdachte van een poging tot liquidatie van een medewerker van de Amsterdamse spionagewinkel Spy City veroordeeld tot dertien jaar cel.

De 32-jarige medewerker uit Alkmaar werd op 28 augustus 2018 meerdere keren op zijn hoofd geslagen met de kolf van een vuurwapen. Een 55-jarige man uit Amsterdam wilde hem van dichtbij doodschieten, maar het wapen weigerde. Het slachtoffer raakte zwaargewond.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 20 jaar tegen de verdachte. Dat is de hoogst mogelijke straf die kan worden opgelegd.

De 21-jarige medeverdachte werd veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Tegen hem werd vijftien jaar geëist.

Hij werkte volgens het OM nauw samen met de schutter. De rechter was van mening dat de man onder het adolescentenstrafrecht moet worden berecht.

Het motief voor de liquidatiepoging blijft onduidelijk. Het slachtoffer had geen enkele link met het criminele milieu en de verdachten blijven zich beroepen op hun zwijgrecht.