Een 49-jarige man uit Den Haag is maandagmiddag opgepakt nadat hij op sociale media had gedreigd zichzelf op te blazen om zo op te komen voor de sinterklaastraditie, meldt de politie dinsdag.

De man plaatste het bericht afgelopen weekend op Facebook, wat leidde tot onrust op sociale media. Meerdere personen hadden de politie op de hoogte gesteld van wat de Hagenaar had geschreven.

Naar aanleiding van de meldingen besloot de politie een onderzoek te starten. De verdachte werd geïdentificeerd en vervolgens thuis opgepakt. Agenten troffen tijdens een doorzoeking van de woning geen explosieven aan.

De man heeft tegen agenten verklaard dat hij inderdaad het bericht op Facebook had geplaatst. Ook vertelde hij spijt te hebben van zijn actie en geschrokken te zijn van wat zijn bericht teweeg had gebracht.

De man zit vast voor bedreiging en verschijnt donderdag voor de rechter-commissaris, meldt de politie. Dan wordt duidelijk of hij langer vast blijft zitten.

Eerder incident bij bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

De politie meldt dat ze meerdere berichten op sociale media gezien hebben van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. "Zolang geen strafbare grens wordt overschreden, mag iedereen zijn mening geven", zegt de politie. "De reactie van deze verdachte waarin gedreigd werd met een aanslag waarbij onschuldige slachtoffers konden vallen, overschreed die grens."

Het conflict tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet speelt zich niet alleen af op sociale media. Zo werd er vrijdag nog een landelijke bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Den Haag ernstig verstoord.

Bij het incident werden vijf voorstanders van Zwarte Piet, van tussen de 13 en 37 jaar oud, aangehouden vanwege geweldpleging en poging tot brandstichting. Het vijftal had enkele ramen van het pand waar KOZP een bijeenkomst hield gesloopt en auto's op de binnenplaats vernield. Ook was brand ontstaan omdat er vuurwerk afgestoken werd.

De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen
129
De transitie van Zwarte Piet door de jaren heen

Politie streeft naar veilige en ongestoorde intocht

De korpsleiding meldt dat de inzet van de politie gericht is op een veilige en ongestoorde sinterklaasintocht voor alle deelnemers, het publiek en de demonstranten. Ook benadrukt een woordvoerder dat de politie onpartijdig is en geen standpunt inneemt in de discussie over Zwarte Piet.

"Uitgangspunt is dat de politie zeer terughoudend wil zijn in haar optreden. Wij zijn in contact en alert. Daar waar nodig wordt echter streng en doortastend opgetreden. Het recht op demonstratie en vrije meningsuiting zijn grondrechten die beschermd dienen te worden."