Alle vierhonderd gemeentelijke handhavers in Rotterdam krijgen vanaf 1 januari 2020 een bodycam, meldt de gemeente dinsdag. Het college trekt hier een kwart miljoen euro voor uit.

Een bodycam is een draagbare camera die aan het uniform van de handhavers vastzit. Als een situatie escaleert, kan de handhaver beelden opnemen.

In november deed de gemeente Rotterdam al een proef waarbij vijftig handhavers een bodycam kregen. Aan de hand van deze test zou de gemeente bepalen of de draagbare camera's onderdeel worden van de standaarduitrusting van handhavers.

Uit het onderzoek blijkt dat de bodycams het veiligheidsgevoel van de handhavers vergroten. Volgens de gemeente hebben de minicamera's een "de-escalerende en dus preventieve werking" in onveilige situaties.

"Mensen van handhaving hebben al gemerkt dat Rotterdammers denken: oei, ik zie dat lampje aangaan, nu word ik gefilmd. Het gedrag past zich dan al aan", zegt wethouder en locoburgemeester Bert Wijbenga tegen RTV Rijnmond.

Bodycam neemt alleen op als situatie op straat escaleert

De bodycam neemt alleen beelden op indien een situatie op straat escaleert. De handhaver geeft in dit geval eerst een mondelinge waarschuwing, en start daarna de opname. Wel staat de camera altijd stand-by.

De beelden worden met een encryptie beveiligd en kunnen niet ter plekke bekeken of verwijderd worden. Ze worden na elke dienst automatisch opgeslagen op een beveiligde server.

Rotterdam is een van de eerste gemeenten die bodycams op deze schaal invoert.