Zo'n 4.400 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn woensdag dicht vanwege de landelijke onderwijsstaking. Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel hebben in heel het land acties gevoerd voor een oplossing voor het lerarentekort.

De grootste protesten waren in Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden en Utrecht. Bij de betoging op de Dam waren ongeveer tienduizend leraren, in de Friese stad ongeveer vijfduizend. Naast deze regionale manifestaties organiseerden scholen ook zelf acties.

Hoeveel demonstranten er precies waren, is niet duidelijk. De Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsbond van het land, kijkt tevreden terug op de actiedag. "We zijn supertrots op alle collega's", zegt woordvoerder Simone van Geest.

Ondanks de grote staking blijft de gehoopte reactie van het kabinet uit. De regeringspartijen willen niet extra investeren in het onderwijs, zo bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Leraren staken op de Dam: 'Ik sta hier niet voor meer salaris'
178
Leraren staken op de Dam: 'Ik sta hier niet voor meer salaris'

Leraren niet eens met eenmalige toezegging

Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) sloot vrijdag een akkoord met zes grote onderwijsbonden. Daarbij beloofde hij het basis- en voortgezet onderwijs een bijdrage van 460 miljoen euro. De AOb deed enkele dagen later afstand van het gesloten convenant.

Het grootste deel van het bedrag is namelijk - tot groot ongenoegen van de stakers - eenmalig. Veel leraren vinden dat het kabinet niet genoeg doet om het lerarentekort tegen te gaan en eisen daarom een investeringsplan voor de komende jaren.

Vier op de tien scholen kampen met een structureel lerarentekort, bleek eerder uit onderzoek van de AOb. Om die reden zijn schoolbesturen noodgedwongen lessen te schrappen of onbevoegden voor de klas te zetten. Er zijn zelfs scholen die een vierdaagse schoolweek hanteren.

"Dit kabinet kan niet negeren dat het een structureel probleem structureel moet oplossen", zegt Van Geest. "Als het nodig is, gaan we structureel staken voor structureel geld." De onderwijsbond weet nog niet precies hoe de vervolgstappen eruit gaan zien, maar weet wel zeker dat de acties doorgaan.

Honderden leraren lopen over Erasmusbrug tijdens protestmars
30
Honderden leraren lopen over Erasmusbrug tijdens protestmars

Demonstranten boos op minister Slob

De sfeer op de protestlocaties was woensdag erg goed. "Onderwijzers zijn mensen die overal het beste van proberen te maken", zei Van Geest rond het middaguur. "Het gaat er vriendelijk aan toe. Maar de demonstranten zijn wel boos. Ze voelen zich niet gehoord door Slob (onderwijsminister, red.)."

De stakers voelen zich echter wel gesteund door het publiek, dat volgens Van Geest "enthousiast" reageerde op de protesten. "Iedereen die een kind op school heeft, snapt hoe groot het probleem is", benadrukte ze.

De staking was veel groter dan die van maart dit jaar. Toen bleven 2.600 onderwijsinstellingen dicht. Het zijn er woensdag veel meer, dat komt mede doordat meer middelbare en christelijke scholen meedoen. Het aantal scholen liep maandag snel op, ondanks dat er in het weekend onduidelijkheid ontstond over of de staking wel of niet door zou gaan.

De bonden besloten de staking vanwege het convenant te schrappen, maar na grote ophef over de afspraken werd besloten de actie alsnog door te laten gaan. Voordat dit besluit door de AOb werd genomen, riepen kleinere bonden op alsnog te staken. Dit leidde tot verwarring onder scholen, onderwijspersoneel en leerlingen.

Het convenant in het kort

  • Zowel basis- als voortgezet onderwijs krijgt dit jaar 150 miljoen euro extra.
  • 97 miljoen euro voor vermindering werkdruk leraren en schoolleiders.
  • Structureel 16,5 miljoen euro extra voor leraren van de diplomagerichte stroom in het voortgezet speciaal onderwijs.
  • Deze kabinetsperiode 21,2 miljoen euro voor individuele scholingsrechten voor leraren in het basisonderwijs.
  • 10,6 miljoen euro voor opleiding en begeleiding van nieuwe docenten.
  • Subsidieregeling voor zijinstromers wordt dit jaar uitgebreid met 14,2 miljoen euro.