De twee rechercheurs die maandag enige tijd door een 54-jarige boer in Zuidhorn werden gegijzeld, bezochten de man voor nader onderzoek naar een incident dat tijdens het boerenprotest van half oktober plaatsvond.

De politie Groningen heeft dinsdag een bericht hierover van RTV Noord en het Dagblad van het Noorden bevestigd.

De man is een familielid van de 28-jarige man die eerder werd aangehouden omdat hij bij het protest met zijn trekker op een politiepaard inreed. Volgens lokale media gaat het om een stiefvader en zijn stiefzoon.

De politie kan niet zeggen waarom nader onderzoek naar de aanval op het politiepaard moest worden gedaan. Volgens lokale media wilden de rechercheurs foto's maken van zijn trekker, die zou zijn gebruikt om op het politiepaard in te rijden.

Boer wilde niet dat de twee rechercheurs vertrokken

De twee rechercheurs werden tijdens hun bezoek door de 54-jarige boer gegijzeld. Meer details over de vrijheidsberoving wil de politie niet geven.

De rechercheurs verlieten het pand na enige tijd toch. Daarna werd uit veiligheidsoverwegingen een zogenoemd ondersteuningsteam met een aantal agenten ingezet om de man aan te houden. "Wij maken een inschatting hoeveel mankracht nodig is om een aanhouding veilig te laten verlopen", aldus een woordvoerder van de eenheid.

De boer wordt verdacht van vrijheidsberoving van twee agenten in functie. Hij werd dinsdag verhoord door de politie. Een woordvoerder van de politie maakte daarna bekend dat de boer langer vast zal blijven zitten, omdat hij nog verder zal worden verhoord.

Tientallen boeren blokkeerden politiebureau; geen arrestaties

Nadat de man was aangehouden, kwamen tussen de zeventig en honderd boeren met hun trekkers maandagavond naar het politiebureau Zuidhorn om verhaal te halen. Zij blokkeerden enige tijd de toegang van het gebouw. De boeren eisten een gesprek met de politiechef over de aanhouding.

Na dit gesprek vertrokken de boeren weer. Volgens RTV Noord zou de protestactie zijn geïnitieerd door de vrouw van de aangehouden man. "De maat was vol", stelde zij in gesprek met de zender. De boeren hadden het voornemen hun collega vrij te krijgen, maar dit lukte niet.

Er zijn geen demonstrerende boeren aangehouden. De politie kan niet zeggen of zij met hun blokkade overtredingen hebben begaan. "De situatie vroeg om deze aanpak", aldus de politiewoordvoerder. Er werden geen boeren aangehouden.