Negen op de tien Nederlandse ziekenhuizen nemen op 20 november deel aan de door de vakbonden CNV, FNV, FBZ en NU'91 georganiseerde staking. Medewerkers van radiologieafdelingen, verpleegafdelingen, facilitaire diensten, laboratoria en honderden andere afdelingen, leggen het werk neer om een andere cao af te dwingen. Dit geldt ook voor operatiekamerpersoneel. Voor spoedgevallen worden uitzonderingen gemaakt.

In totaal hebben 82 ziekenhuizen en revalidatiecentra gehoor gegeven aan de oproep van de vakbonden. Medewerkers van universitaire ziekenhuizen doen niet mee aan de landelijke staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

De cao van de ziekenhuizen verliep op 31 maart en treft ruim 200.000 medewerkers. Zij willen een structurele loonsverhoging en andere afspraken over werk- en rusttijden.

Op 20 november wordt daarom gewerkt in zogeheten zondagsdiensten. De ziekenhuizen zijn dan gesloten voor niet-spoedeisende behandelingen. Dergelijke afspraken worden verplaatst.

Een woordvoerder van de Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen (NVZ) liet eerder deze maand aan NU.nl weten te beseffen dat patiënten door de staking worden geraakt. Doordat de staking vroeg is aangekondigd, hoopt de NVZ dat het makkelijker voor patiënten is om afspraken te verzetten.

Om gedupeerden alsnog snel aan de beurt te laten komen, verwachten de vakbonden dat het ziekenhuispersoneel na de staking "even een tandje bij moet zetten".