De grootschalige werkzaamheden op het spoor en de ringweg bij de Amsterdamse Zuidas hebben lichte vertraging opgelopen. Het treinverkeer is zondag later dan gepland weer op gang gekomen.

De treinen van en naar station Amsterdam-Zuid zijn rond 10.00 uur weer gaan rijden. In de planning was dat 6.00 uur. Het treinverkeer bij het station lag sinds vrijdag stil.

Reizigers moeten nog wel rekening houden met aanpassingen in het treinverkeer, laat de NS weten. Ook door andere werkzaamheden tussen Weesp en Amsterdam Centraal worden reizen rondom Amsterdam zondag nog steeds bemoeilijkt. "Maak zoveel mogelijk gebruik van de metro en overig openbaar vervoer."

De werkzaamheden zijn onderdeel van het grote project Zuidasdok. Dit weekend is onder meer een dakdeel van 3 miljoen kilo voor een nieuwe reizigerstunnel geplaatst.

Dat liep vrijdagnacht wat vertraging op, omdat het dakdeel 's nachts niet kon worden 'ingeschoven'. Dat kwam door problemen op de bouwplaats en het slechte weer. "Het blijft een spannende operatie", aldus de projectleiding. "We versnellen waar het kan."

ANWB waarschuwt dagjesmensen

De NS en de ANWB waarschuwden afgelopen week al voor grote reisvertragingen vanwege de werkzaamheden. Vanuit de richting van de A10 West is de ringweg afgesloten vanaf knooppunt De Nieuwe Meer. En vanaf Schiphol is de snelweg afgesloten vanaf knooppunt Badhoevedorp. Het verkeer wordt omgeleid via de A5 en A9.

Volgens de ANWB doen automobilisten er goed aan om een alternatieve route uit te stippelen of hun reis uit te stellen. "Dat geldt ook voor dagjesmensen in het weekend", aldus een woordvoerder.

De projectleiding verwacht dat de A10 volgens planning maandagochtend om 5.00 uur weer geopend is.

De A10 Zuid gaat van vier naar zes rijstroken en verdwijnt in de toekomst in het hart van de Zuidas onder de grond. Station Amsterdam Zuid wordt geheel vernieuwd, ook om de grote stroom reizigers van en naar Schiphol te kunnen blijven verwerken. Het hele project moet in 2028 zijn afgerond.