De Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat zaterdag in crisisberaad na de onrust die onder leden is ontstaan vanwege het afblazen van de landelijke staking, meldt NOS op basis van bronnen.

De landelijke staking van 6 november werd vrijdag door de bond afgezegd omdat het kabinet 460 miljoen euro extra vrijmaakt voor onderwijs. Veel scholen hadden voor de staking een vrije dag ingepland voor hun leerlingen en vinden het vervelend dat ze pas zo kort van tevoren te horen krijgen dat de staking niet doorgaat.

Bovendien zien sommige docenten de eenmalige investering van 460 miljoen euro niet als een structurele oplossing voor de onderwijsproblemen. De kleinere onderwijsbond Leraren in Actie wil daarom nog steeds protesteren op 6 november. Voorzitter Peter Althuizen van Leraren in Actie noemt de investering tegenover de NOS "een zoethoudertje".

Individuele acties mogen wel doorgaan

Behalve het crisisberaad van zaterdag heeft de AOb ook zondag een extra overleg met het hoofdbestuur en maandag een ledenvergadering ingepland. Bij de ledenvergadering zou er ruimte zijn voor ontevreden leden om vragen te stellen over het akkoord van de AOb en het kabinet.

NU.nl heeft de onderwijsbond zaterdag nog niet kunnen bereiken voor een reactie.

Na de afkondiging van de algemene staking vrijdagavond zei de raad voor Primair Onderwijs begrip te hebben voor individuele acties die mogelijk wel doorgaan op 6 november. Scholen kunnen de actiedag dan eventueel gebruiken om samen het gesprek aan te gaan over werkdruk, salaris en aantrekkelijkheid van werken in het onderwijs, aldus de raad.