De schade aan het Malieveld is na het bouwprotest van woensdag flink groter geworden, laat Staatsbosbeheer weten aan NU.nl. Er waren goede afspraken met Stichting Grond in Verzet gemaakt, maar toch zijn de demonstranten een aantal afspraken niet nagekomen. De kosten van de reparaties komen voor rekening van de organisator.

Zo was Staatsbosbeheer niet op de hoogte van een "ludieke actie" van de bouwers. Zij wilden op het Malieveld een 'Malieberg' bouwen door een grote hoeveelheid grond te storten. "Het gestorte zand is heel slecht voor het Malieveld. Daardoor kan het gras niet meer tevoorschijn komen." Volgens de beheerder is de strook waar zand is gestort verpest.

Daarnaast heeft Staatsbosbeheer er van tevoren sterk op aangedrongen bouwplaten te gebruiken, zodat de grond minder belast zou worden. Dit heeft de organisatie echter niet gedaan en dat is nu terug te zien op het veld. "Normaal gesproken, zoals wanneer een tank het veld oprijdt voor Veteranendag, worden zulke platen gebruikt om de grond te beschermen. Nu is er echt wel veel schade."

De beheerder van het evenemententerrein gaat de komende weken in kaart brengen hoe groot de schade is en hoe het veld hersteld kan worden. Op de korte termijn zullen grote oneffenheden zoals diepe kuilen opgevuld worden, zodat het terrein nog wel te gebruiken is. Op de lange termijn zal nieuw gras gezaaid worden. Dat kan pas in het voorjaar.

Wel is duidelijk dat de rekening naar Grond in Verzet gestuurd zal worden. "Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om het terrein achter te laten zoals het ook is aangetroffen", aldus Staatsbosbeheer. De organisatie benadrukt dat het terrein voor iedereen bruikbaar moet zijn en iedereen er zuinig mee moet omgaan.

Het beschadigde Malieveld na het bouwprotest van afgelopen woensdag. (Foto: Staatsbosbeheer)

Grond in Verzet wil gras zelf herstellen

Grond in Verzet laat in een reactie aan NU.nl weten dat het de stichting betreurt dat Staatsbosbeheer niet tevreden is met de staat van het Malieveld na de actie. Volgens bestuurslid van Grond in Verzet Arnold Tuytel is woensdag veel werk verzet om het terrein in zo goed mogelijke staat achter te laten, en dat donderdag de laatste resten van het gestorte zand zijn opgehaald.

Volgens Tuytel was Staatsbosbeheer op de hoogte van het plan om zand te storten, maar hij stelt dat zij wellicht onderschat hebben hoeveel grond gestort zou gaan worden. Desalniettemin laat de stichting weten zich in te gaan zetten om het Malieveld te herstellen.

De stichting geeft verder aan graag zelf het gras te willen herstellen, en niet - zoals de boeren - geld toezeggen om het veld te laten repareren. "We zullen volgende week in goed overleg met Staatsbosbeheer beoordelen welke mogelijke schade aan onze actie van woensdag is toe te rekenen en hoe we er als sector zelf voor kunnen zorgen dat die hersteld wordt."

Gesprekken met gemeente Den Haag

Staatsbosbeheer heeft verder laten weten met de gemeente Den Haag te gaan praten om erachter te komen hoe in de toekomst moet worden omgegaan met dergelijke acties op het Malieveld. "Het gras moet tienduizenden mensen aankunnen, maar geen grote voertuigen zonder rijplaten. Het is beter om de schade te voorkomen dan te repareren."

Het Malieveld werd eerder ook al beschadigd door de boerenprotesten. Toen raakten met name de randen en dijken om het veld heen beschadigd. De boeren hebben hierop laten weten de schade zelf te willen herstellen, wat in het voorjaar gaat gebeuren.

Het gras gaat Staatsbosbeheer zelf herstellen, omdat dit op een specifieke manier moet gebeuren. Hiervoor hebben de boeren ook geld beschikbaar gesteld.