De KNVB heeft de Utrechtse voetbalclubs vv DWSV en SVA Papendorp per direct uit de competitie gezet, zo meldt dagblad Trouw donderdag. Aanleiding hiervoor is wangedrag van spelers en supporters op het veld.

De KNVB loopt vooruit op het besluit om de clubs definitief uit het lidmaatschap te zetten, aldus Trouw. Een stap zoals deze wordt zelden genomen. De Bredase club SC Hoge Vucht werd vorig jaar als eerste club in vijf jaar uit de competitie gezet.

De voetbalbond zou na een jarenlang proces geen vertrouwen meer hebben in de belofte van de Utrechtse clubs om een einde te maken aan het wangedrag. Zo werd een scheidsrechter afgelopen weekend nog achternagezeten door spelers van DWSV.

De clubs hadden eerder met de KNVB een contract opgesteld. Daarin stond onder meer dat ze een einde gingen maken aan het geweld binnen hun vereniging. Omdat dit niet het gewenste resultaat opleverde, heeft de KNVB besloten ze uit de competitie te zetten.

De Bredase vereniging werd vorig jaar via een onafhankelijke tuchtcommissie uit de competitie gezet. Het proces voor de Utrechtse voetbalverenigingen liep via een dit seizoen geïntroduceerd digitaal systeem dat dossiervorming eenvoudiger maakt, schrijft Trouw.