Advocaten voelen zich onveilig na de liquidatie van hun collega Derk Wiersum in september. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het Advocatenblad. Een kwart van de strafadvocaten overweegt extra veiligheidsmaatregelen.

In totaal heeft het blad 675 advocaten ondervraagd, van wie 182 strafrechtadvocaten. Ruim de helft van alle ondervraagden (59 procent) zegt zich weleens onveilig te voelen tijdens het werk. Onder strafadvocaten ligt dat percentage nog hoger, drie kwart van hen voelt zich onveilig.

De liquidatie van Wiersum is voor 58 procent van de strafrechtadvocaten de directe aanleiding om meer na te denken over de risico's van hun vak.

"Gek genoeg kijk ik eerst naar links en naar rechts als ik de deur uitga. Kijk vaker in mijn achteruitkijkspiegel en ga niet met mijn rug naar een raam zitten", vertelt een advocaat aan het Advocatenblad.

26 procent ondervraagden nooit bedreigd

Een kwart van de strafadvocaten zegt ook extra veiligheidsmaatregelen te overwegen of al uit te voeren. Daarbij kijken ze vooral naar het selectiever aannemen van cliënten of hun kantoor beter te beveiligen. "Ik heb nu camera's hangen en werk alleen op afspraak", aldus een strafadvocaat.

Twee derde van alle advocaten zegt de manier van werken echter niet te veranderen na de liquidatie. Zij zien geen gevaar in hun huidige clientèle en werkwijze.

Toch blijkt uit de vragenlijst dat bedreigingen en geweld zich niet limiteren tot de strafadvocatuur; 26 procent van alle ondervraagde advocaten zegt niet of nooit te maken hebben gehad met geweld of bedreigingen.

Daarbij gaat het vaak om verbale bedreigingen, maar zeker een derde van alle advocaten heeft ook te maken gehad met fysieke bedreigingen. Dat verschilt van een duw tot agressief vastpakken of een steen door de voorruit van het kantoor.

Vaak zijn de bedreigingen afkomstig van de cliënt zelf of de wederpartij, vanwege frustratie over het verloop van de rechtszaak.

Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?
1
Wie was de geliquideerde advocaat Derk Wiersum?

Liquidatie Wiersum de '9/11 van de advocatuur'

Volgens het onderzoek noemt een kwart van de advocaten de liquidatie van Wiersum de '9/11 van de advocatuur'. Vanwege dat gevoel van onveiligheid is er sinds kort een noodnummer voor bedreigde advocaten en rechters, het Contactpunt Beroepsgroepen. 60 procent noemt het noodnummer een fijne maatregel.

Verder werd de strafadvocaten gevraagd of zij, net als Wiersum, nog een kroongetuige zouden willen verdedigen. Slechts 18 procent van de strafadvocaten zei dit wel te willen doen.