Enkele duizenden bouwers zijn woensdag op het stikstofprotest op het Malieveld in Den Haag afgekomen. Vanavond wordt, net als vanmorgen, veel drukte op de weg verwacht. De Utrechtsebaan (A12) richting Den Haag blijft zeker tot aan het begin van de avondspits dicht.

Rijkswaterstaat kan nog niet voorspellen hoe druk het precies gaat zijn op de weg. "Het hangt er erg van af hoe de voertuigen het Malieveld gaan verlaten na het protest", zegt een woordvoerder. "Gaan ze met z'n allen tegelijk, of meer verspreid?"

Het is echter zeker dat het extra verkeer problemen gaat veroorzaken. "Sowieso is de avondspits op woensdag altijd drukker en rommeliger dan de ochtendspits", waarschuwt de zegsman.

Volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht, die op 1 en 16 oktober ook bij de boerenprotesten was, hielden de bouwers het een stukje gezelliger: de sfeer was minder grimmig en er werd gezellig met elkaar gekeuveld. Tegelijkertijd waren de boeren wel met een stuk meer.

Op het Malieveld stonden woensdag voornamelijk bouwvakkers die aan het begin van de bouwketen staan, zoals grondverzetters en kraanmachinisten.

Naast het huidige stikstofbeleid van het kabinet protesteerden de bouwers ook tegen de nieuwe zogeheten PFAS-regels (0,1 microgram per kilo grond), die zijn ingegaan per 1 oktober. Daarvan merkt het begin van de bouwketen nu de gevolgen.

Er is minder werk en zelfstandigen hebben daardoor geen of amper werk meer. Bouwvakkers die verderop in de keten zitten, zoals stukadoors, schilders en timmermannen, merken nog niet enorm veel van de problemen.

Bouwsectorprotest: 'Als het zo doorgaat, dondert alles in elkaar'
90
Bouwsectorprotest: 'Als het zo doorgaat, dondert alles in elkaar'

Politie sluit A12 af en houdt colonne bouwers tegen

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmorgen rond 10.30 uur met shovels vele tientallen bouwers die nog op weg waren naar het Malieveld tegengehouden op de Utrechtsebaan, het laatste deel van de A12. De chauffeurs hebben de afsluiting van dit deel van de rijksweg genegeerd.

Door een barricade van shovels konden de bouwers niet verder rijden. De hele weg stond vast. De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe de colonne van bouwvoertuigen nu weg moet komen. Wel is duidelijk dat de Utrechtsebaan tot het einde van de dag niet meer open gaat. Dit zal naar verwachting veel overlast veroorzaken in de avondspits rond Den Haag.

De politie riep de actievoerders die onderweg waren naar het Malieveld met klem op de voertuigen te parkeren bij het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?