In navolging van de agrarische sector protesteert de bouwsector woensdag tegen het stikstofbeleid. Ook demonstreren ze tegen de zogenoemde PFAS-norm. Volg in ons liveblog de laatste ontwikkelingen op het Malieveld in Den Haag.

Goedemiddag! Wij van de redactie van NU.nl houden jullie in dit liveblog vandaag op de hoogte van het bouwprotest op het Malieveld in Den Haag.

In het kort:

  • Actiegroep Grond in Verzet protesteert tegen het stikstofbeleid en de PFAS-norm.
  • De A12 tussen knooppunt Prins Clausplein en Den Haag is dicht.
  • Politie verricht meerdere arrestaties.
  • Topdrukte op wegen bleef woensdagochtend uit. Wel veel files rond Utrecht.
  • Het officiële programma duurt tot circa 15.00 uur. 
  • Politie bekeurde tientallen bestuurders die het kenteken van hun voertuig hadden afgeplakt.
  • Actievoerders hebben het kabinet een manifest overhandigd.
  • Enkele duizenden bouwvakkers kwamen op protest af.

Heb jij beelden van het protest? Stuur ze naar redactie@nu.nl of gebruik de functie Lezersbijdragen.
woensdag 30 oktober 2019 om 15:32
Dit liveblog wordt nu gesloten. We willen jullie hartelijk bedanken voor de aandacht. Als je straks nog de weg op moet, wensen we je succes in de avondspits. Hoe het met deze spits gesteld is, kan je ook lezen op NU.nl. 

Een fijne avond toegewenst!
woensdag 30 oktober 2019 om 15:05
Ongeveer zes- tot zevenduizend betogers zijn vandaag op het Malieveld afgekomen, aldus woordvoerder Edwin van Scherrenburg, die namens MKB-Nederland/VNO-NCW bij het bouwprotest betrokken is tegen NU.nl. Hij spreekt van een 'goed verlopen' dag, op enkele ongeregeldheden na. Deze ongeregeldheden werden volgens Van Scherrenburg niet veroorzaakt door de demonstranten, maar door 'randfiguren' die ook op het Malieveld waren afgekomen maar niet bij het protest betrokken waren.
woensdag 30 oktober 2019 om 13:23
Volgens de ANWB heeft de politie laten weten dat de Utrechtsebaan (A12) richting Den Haag zeker tot aan het begin van de avondspits dicht blijft. Wanneer de weg weer opengaat, is ook afhankelijk van hoe snel de voertuigen de stad weer hebben verlaten, aldus de woordvoerder.
woensdag 30 oktober 2019 om 12:56

Overigens is de Utrechtsebaan (het laatste deel van de A12) richting Den Haag nog steeds geblokkeerd door de politie. Een woordvoerder kan nog niet zeggen wanneer de weg weer opengaat, maar hoopt dat dit voor de avondspits gebeurt. Ze benadrukt daarbij dat de veiligheid boven alles gaat.

De Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid wierpen de blokkade in de tunnelbak woensdagochtend op, nadat bouwvakkers die nog naar het Malieveld wilden komen de rode kruizen op de A12 bij Nootdorp hadden genegeerd. De actievoerders mochten hun voertuigen bij de blokkade parkeren en te voet richting het Malieveld gaan.

woensdag 30 oktober 2019 om 12:50
Tussen het Malieveld en het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag zijn pendelbussen voor de demonstranten ingezet. (Foto: Pro Shots)
woensdag 30 oktober 2019 om 12:37
De politie laat aan NU.nl weten dat tijdens de demonstratie in Den Haag meerdere arrestaties zijn verricht. Hoeveel mensen en waar ze precies zijn opgepakt, wil een woordvoerder echter niet zeggen.

Volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht is zeker één persoon aangehouden langs de rand van het Malieveld.
woensdag 30 oktober 2019 om 12:27
Hoewel de politie even dreigde in te grijpen, is de sfeer in Den Haag al de hele dag goed. De demonstratie verloopt volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht erg rustig. Van een grote massa zoals bij het boerenprotest op 1 oktober is geen sprake. Ook is Den Haag lang niet zo hermetisch afgesloten als op die dag het geval was.
woensdag 30 oktober 2019 om 12:16
De demonstratie lijkt op zijn einde en de eerste voertuigen verlaten het Malieveld.
woensdag 30 oktober 2019 om 12:08
De meeste politiepaarden trekken zich terug op de Koningskade. Tientallen bouwvakkers staan nog aan de rand van het Malieveld, maar de sfeer is niet gespannen.
woensdag 30 oktober 2019 om 11:54

Volgens een politiewoordvoerder zijn enkele demonstranten naar de Koningskade, de weg langs het Malieveld, gelopen en veroorzaakten zij daar verkeersopstoppingen. De politie besloot meteen in te grijpen en vormde een linie van agenten. Ook dreigde de politie met geweld als de demonstranten niet zouden terugkeren naar het Malieveld.

De zegsvrouw kan nog niet zeggen "of en hoeveel" arrestaties zijn verricht.

woensdag 30 oktober 2019 om 11:33
De politie meldt ondertussen dat een aantal demonstranten vanaf het Malieveld de Koningskade is opgelopen. Daar is een opstopping ontstaan, waardoor het overige verkeer niet verder kan rijden. De politie is bezig om de groep van de weg te leiden.
woensdag 30 oktober 2019 om 11:04
Een foto van het Malieveld. (Foto: Pro Shots)
woensdag 30 oktober 2019 om 10:55
Rijkswaterstaat kan nog niet voorspellen hoe de avondspits gaat verlopen 

"Het hangt er erg van af hoe de voertuigen het Malieveld gaan verlaten na het protest", stelt een woordvoerder. "Gaan ze met z'n allen tegelijk of meer verspreid? Daar hebben we pas halverwege de middag een goed beeld van."

Het is echter zeker dat het extra verkeer tot problemen gaat leiden. "Sowieso is de avondspits op woensdag altijd drukker en rommeliger dan de ochtendspits", waarschuwt de zegsman. Op dit moment veroorzaken de demonstranten alleen overlast op de wegen rond Rotterdam, waar een groep van tientallen truckers heel langzaam om de stad rijdt. Dit leidt tot overlast op de A16, A20, A4 en A15. Het is onduidelijk hoelang deze actie gaat duren.
woensdag 30 oktober 2019 om 10:53
Luchtbeelden van afgeladen Malieveld tijdens bouwsectorprotest
Luchtbeelden van afgeladen Malieveld tijdens bouwsectorprotest
woensdag 30 oktober 2019 om 10:41
Bouwprotest minder massaal en minder grimmig dan boerenprotest

Enkele duizenden bouwers zijn woensdagochtend afgekomen op het stikstofprotest op het Malieveld. Volgens NU.nl-verslaggever Job van der Plicht, die op 1 oktober ook bij het boerenprotest was, houden de bouwers het wel een stukje gezelliger. De sfeer is minder grimmig en er wordt gezellig met elkaar gekeuveld. Tegelijkertijd waren de boeren wel met een stuk meer mensen.

Op het Malieveld staan vandaag voornamelijk bouwvakkers die aan het begin van de bouwketen staan. Denk aan grondverzetters en kraanmachinisten. De nieuwe PFAS-regels (0,1 microgram per kilo grond) zijn ingegaan vanaf 1 oktober. Daardoor merkt het begin van de bouwketen nu de gevolgen. Zelfstandigen hebben geen of amper werk meer.

Bouwvakkers die hoger in de keten zitten, zoals stukadoors, schilders en timmermannen merken nog niet zoveel van de problemen. Als de situatie zo blijft, dan kan dat later wel het geval zijn.
woensdag 30 oktober 2019 om 10:32
Grond in Verzet niet te spreken over blokkade A12

De Utrechtsebaan (het laatste deel van de A12 richting Den Haag) is afgesloten door de politie. Volgens Klaas Kooiker, een van de voormannen van Grond in Verzet, is dit niet conform de afspraken die volgens hem van tevoren met de politie gemaakt zijn. "Afgesproken was dat dit pas zou gebeuren als het Malieveld vol zou zijn. Dat is nu niet het geval, er is nog genoeg ruimte voor meer machines."

NU.nl-verslaggever Job van der Plicht ziet nog amper ruimte voor vrachtwagens op het Malieveld. "Het is nagenoeg vol, tenzij je het net zo vol wil hebben als tijdens het boerenprotest."

Ook de politie heeft laten weten dat het Malieveld vol is en er daarom geen machines meer bij mogen.
woensdag 30 oktober 2019 om 10:10

Chauffeurs negeren afsluiting Utrechtsebaan, politie barricadeert deel van A12 naar Den Haag

De Koninklijke Marechaussee en de Mobiele Eenheid hebben rond 10.30 uur met shovels vele tientallen bouwers die nog op weg waren naar het Malieveld tegengehouden op de Utrechtsebaan, het laatste deel van de A12. De chauffeurs hebben de afsluiting van dit deel van de rijksweg genegeerd.

Door de barricade konden de bouwers niet verder. Het verkeer staat nu vast. De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe de colonne van bouwvoertuigen nu moet wegkomen. Wel is duidelijk dat de Utrechtsebaan tot het einde van de dag niet meer opengaat. Dit zal in de avondspits naar verwachting tot veel overlast rond Den Haag leiden.

De politie roept de actievoerders die onderweg zijn naar het Malieveld met klem op de voertuigen te parkeren bij het stadion van ADO Den Haag aan de rand van de stad.

woensdag 30 oktober 2019 om 10:00
Volgens Rijnmond zijn zo'n zestig vrachtwagens met opleggers, kiepwagens en diepladers op weg naar de Rotterdamse ringweg voor een zogeheten langzaamaanactie. "Als het op het Malieveld vol is, dan gaan we maar op een andere manier actievoeren", zegt een woordvoerder van de wilde actie tegen de regionale omroep.
woensdag 30 oktober 2019 om 09:51
De toespraken zijn voorbij. De Brabantse dialectband Bertus Staigerpaip zorgt voor een muzikaal intermezzo.
woensdag 30 oktober 2019 om 09:44
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) komt aan het woord: "Het liefst nu. Ik wil het ook nu. Dat is waar het kabinet voor gaat."
woensdag 30 oktober 2019 om 09:41
"U kunt aan de slag, we zorgen ervoor dat jullie kunnen blijven werken en brood kunnen verdienen voor jullie gezinnen. We zijn al aan de slag en zorgen ervoor dat jullie ook aan de slag kunnen blijven", aldus Schouten. Het publiek roept opnieuw: "Nu! Nu! Nu!"
woensdag 30 oktober 2019 om 09:40
"Dit land gaat niet op slot, dit land gaat verder waar het mee bezig is", zegt Schouten. "Als bij de bouw stikstof nul is, kunt u gewoon aan de slag". Boegeroep vanuit het publiek volgt.
woensdag 30 oktober 2019 om 09:39
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) neemt het woord.
woensdag 30 oktober 2019 om 09:37
"Ik wil, ook al zijn we boos, een ridderlijk applaus voor de bewindslieden", zegt VNO-voorzitter Hans de Boer aan het einde van zijn betoog. Hij doelt op minister Erik Wiebes (Economische Zaken), minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit), staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) die het podium betreden.