De bouwsector protesteert woensdag tegen de nieuwe stikstofregels van het kabinet. Het protest van de bouwsector in Den Haag leidde woensdagochtend tot veel overlast op de wegen. Rond 9.00 uur was de ergste drukte weer voorbij.

De politie Den Haag heeft het einde van de A12 afgesloten, omdat het Malieveld al vol staat met bouwvoertuigen. Demonstranten die nog onderweg zijn, moeten hun voertuigen parkeren op andere plekken, zoals bij het stadion van ADO Den Haag. Pendelbussen rijden vanaf het stadion naar het Malieveld.

Automobilisten die nog op de A12 rijden, worden door de politie gewezen op alternatieve routes naar de Haagse binnenstad.

De eerste tientallen bouwvoertuigen staan al sinds dinsdagavond op het Malieveld. De rest van de achterban van de actiegroep Grond in Verzet arriveert woensdagochtend. De demonstranten willen in de hofstad onder meer tegen het stikstofbeleid protesteren.

Bouwsectorprotest: 'Als het zo doorgaat, dondert alles in elkaar'
90
Bouwsectorprotest: 'Als het zo doorgaat, dondert alles in elkaar'

Politie grijpt alleen in als actievoerders niet luisteren

De politie heeft woensdagochtend tientallen bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van bouwvoertuigen, omdat zij het kenteken van hun wagen hadden afgeplakt. Ook werden bouwers berispt die onderweg zaten te barbecueën.

Het is verboden om langzaam te rijden op de snelwegen. Maar in dit soort uitzonderlijke gevallen grijpt de politie alleen in als actievoerders aanwijzingen van de politie niet opvolgen. Onlangs was dit ook het geval bij de protesten van de boeren. Uit reacties op sociale media bleek dat dit tot veel ergernis onder andere weggebruikers leidde.

'Stikstofregels hebben Nederland op slot gezet'

De bouwsector protesteert woensdag tegen de geldende stikstofregels, die "Nederland op slot hebben gezet". Doordat er geen vergunningen meer mogen worden verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), ligt een groot deel van het vergunningverleningstraject stil.

Het kabinet is hard op zoek naar een oplossing, maar heeft die vooralsnog niet gevonden. Minister Carola Schouten zal woensdag op het Malieveld de demonstrerende bouwers toespreken.

'Duizend machines op het Malieveld'

Grond in Verzet wil woensdag zo'n duizend machines op het Malieveld krijgen. Het merendeel daarvan zou voor het begin van de ochtendspits moeten arriveren. Het eerste bouwvoertuig zou dinsdag rond 17.00 uur al vertrokken zijn.

Het officiële programma begint om 9.55 uur en duurt tot circa 15.00 uur. Grond in Verzet-voorman Klaas Kooiker zei eerder dat het om een "publieksvriendelijke actie" gaat en dat werknemers niet zelf met machines naar Den Haag moeten komen.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?

Ook protest tegen PFAS-regelgeving

Daarnaast wordt woensdag geprotesteerd tegen de zogenoemde PFAS-regelgeving (regels omtrent poly- en perfluoralkylstoffen). In totaal behoren zo'n zesduizend stoffen tot die groep. Een kwart daarvan is kankerverwekkend.

Voordat grond tijdens een bouwproject wordt verplaatst, moet die worden getest op de aanwezigheid van PFAS. 1 kilo grond mag niet meer dan 0,1 microgram PFAS bevatten, anders mag de grond niet worden verplaatst naar een stuk grond dat schoner is. Omdat veel grond boven deze norm zit, liggen ook daardoor veel projecten in de bouwsector stil.

Eerder kwam de agrarische sector al twee keer naar Den Haag om tegen het stikstofbeleid van het kabinet te protesteren.