De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits op woensdag. Een nog onbekend aantal bouwvoertuigen rijdt namelijk naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen onder meer het stikstofbeleid.

De ANWB vreest vooral voor drukte op de A12 tussen Utrecht en Den Haag.

Het officiële programma op het Malieveld begint om 10.00 uur. De organisator van de demonstratie, Stichting Grond in Verzet, heeft aangegeven zo'n duizend bouwvoertuigen naar het Malieveld te willen transporteren. De initiatiefnemers willen er echter voor zorgen dat de meeste voertuigen voor het begin van de ochtendspits in Den Haag zijn. RTV Rijnmond meldt dat het eerste bouwvoertuig al dinsdag rond 17.00 uur vertrokken zou zijn.

Een van de voormannen van organisator Grond in Verzet zei eerder dat het niet de bedoeling is dat werknemers zelf met machines naar Den Haag komen. "Het gaat om een publieksvriendelijke actie", aldus Grond in Verzet-voorman Klaas Kooiker eerder.

Desondanks vertrekt er volgens Omroep Brabant op woensdag om 5.00 uur al op eigen initiatief een colonne vanuit het Limburgse Kerkrade. Volgens de ANWB zullen deze voertuigen een stop in Den Bosch maken en tot Utrecht een snelheid van 50 kilometer per uur aanhouden. Van Utrecht naar Den Haag zou de snelheid verlaagd worden tot 25 kilometer per uur.

Het is niet bekend of voertuigen daadwerkelijk de A12 tussen Utrecht en Den Haag zullen blokkeren. De ANWB zegt echter rekening te houden met een vergelijkbare situatie als bij de boerenprotest en eerder deze maand.

Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?
77
Waarom zorgt stikstof voor zo veel problemen in Nederland?

'Stikstofregels hebben Nederland op slot gezet'

De bouwsector protesteert woensdag tegen de geldende stikstofregels, die "Nederland op slot hebben gezet". Doordat geen vergunningen meer mogen worden verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), ligt een groot deel van het vergunningsverleningstraject stil.

Het kabinet is hard op zoek naar een oplossing, maar heeft die vooralsnog niet gevonden.

Daarnaast wordt woensdag ook geprotesteerd tegen de zogenoemde PFAS-regelgeving. PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. In totaal behoren zo'n zesduizend stoffen tot die groep en een kwart daarvan is kankerverwekkend.

Voordat grond tijdens een bouwproject wordt verplaatst, moet die worden getest op de aanwezigheid van PFAS-stoffen. 1 kilo grond mag niet meer dan 0,1 microgram PFAS bevatten, anders mag de grond niet worden verplaatst naar een stuk grond dat schoner is.

Omdat veel grond boven deze norm zit, liggen ook daardoor veel projecten in de bouwsector stil. Eerder kwam de agrarische sector al twee keer naar Den Haag om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.