De organisatie van de vreugdevuren in Scheveningen wil de komende jaarwisseling meerdere en kleinere brandstapels bouwen op het strand. De vuren worden maximaal 10 meter hoog, schrijft de organisatie donderdag in een bericht op Facebook.

Waarnemend burgemeester van Den Haag Johan Remkes stelde vorige week dat de stapels maximaal 10 bij 10 bij 10 meter mogen worden. Dit was een advies van de brandweer. Daar lijkt de organisatie van de vreugdevuren nu gehoor aan te geven.

Bij de voorgaande jaarwisselingen voerden Scheveningen en Duindorp een strijd om de hoogste stapel. Met het hanteren van een maximale hoogte verdwijnt dit jaar ook het wedstrijdelement.

Uit een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bleek begin oktober dat de gemeente Den Haag tijdens de afgelopen jaarwisseling tekortschoot in het handhaven van de vreugdevuren.

Zo was de gemeente ervan op de hoogte dat de bouwers de brandstapels te hoog hadden gemaakt en dat er op een "vrij onverholen manier" niet-toegestane brandversnellende middelen waren gebruikt.

Naar aanleiding van het rapport besloot Pauline Krikke af te treden als burgemeester van Den Haag.

Burgemeester neemt schade na vreugdevuur Scheveningen op
55
Burgemeester neemt schade na vreugdevuur Scheveningen op