Een negentigjarige man uit Eindhoven is onlangs slachtoffer geworden van nepverpleegkundigen die een druppel bloed van hem afnamen en daarna zijn pinpas meenamen en rekening plunderden. Eerder werden ook al drie mensen in Utrecht slachtoffer van de nieuwe babbeltruc.

De negentigjarige man, die alleen woont, deed open voor een man en vrouw die bij hem aanbelden. De vrouw vertelde dat er een voor ouderen gevaarlijke griepepidemie heerste.

Vervolgens haalde ze een tasje met meetinstrumenten tevoorschijn en nam ze een druppel bloed af bij het slachtoffer. Haar handlanger liep ondertussen rond door de woning.

Volgens de vrouw zou uit de meting blijken dat de man een pilletje nodig had, waarvoor hij 1 euro moest pinnen. De hulpverleners zijn daarna met de pinpas van de man naar een pinautomaat gegaan om zijn rekening leeg te halen.

Politie: 'Geen losstaande incidenten'

Eerder deze week werd bekend dat drie ouderen in Utrecht ook slachtoffer zijn geworden van nepverpleegkundigen. In alle drie de gevallen maakten de verdachten zich kenbaar als zorgverleners, traden zij de woning binnen en namen ze door middel van een vingerprik bloed af bij de slachtoffers. Vervolgens namen zij geld of pinpassen mee.

Volgens Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie, gaat het niet om losstaande incidenten. "Er lijken groepen aan het werk die het land intrekken en steeds met dezelfde methode proberen bij oudere bewoners binnen te komen." De politie raadt ouderen aan alert te zijn op de nieuwe vorm van oplichting.