Universitaire studenten en volgers van een particuliere hbo-opleiding zijn erg tevreden over hun studie, blijkt uit een woensdag gepubliceerde studie van Stichting Studiekeuze123.nl onder 94.000 studenten. Het gemiddelde komt uit op een 4,1, terwijl een 5 het hoogst gegeven kon zijn.

De stichting peilt jaarlijks de tevredenheid van studenten door middel van de Nationale Studenten Enquête (NSE).

Er zijn verschillende thema's die opvallen. Maar met name over de voorbereiding op de beroepsloopbaan en de stagebegeleiding en -voorbereiding zijn steeds meer studenten tevreden.

Ook bij de deelnemende particuliere hbo-opleidingen is de tevredenheid
onverminderd hoog gebleven. Net als in 2018 is de gemiddelde score waarmee de tevredenheid wordt uitgedrukt daar een 4,1.

Niet alle scholen vinden de enquête betrouwbaar

Dit jaar was de eerste keer dat de door de overheid bekostigde hogescholen niet participeerden. Zij lieten eerder dit jaar weten de enquête niet betrouwbaar te vinden.

De kwaliteit van het onderzoek werd als onvoldoende beschouwd, omdat door de nieuwe privacywet problemen zouden ontstaan met het invullen van de vragenlijsten.

Studiekeuze123.nl probeerde nog aanpassingen door te voeren om de Vereniging Hogescholen alsnog aan boord te krijgen, maar kreeg uiteindelijk alleen gegevens doorgestuurd van universiteiten en particuliere hbo-opleidingen.

Er zouden gesprekken zijn tussen alle partijen om volgend jaar de samenwerking weer tot stand te brengen. De NSE wordt sinds 2008 afgenomen. De afgelopen jaren schommelde het gemiddelde cijfer rond de 4 op een schaal van 5.