Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in hoger beroep een werkstraf van 240 uur geëist tegen een jeugdleider van een scoutinggroep uit het Zeeuwse Goes voor het brandmerken van drie kinderen tijdens een zomerkamp in 2017. De man zou onachtzaam hebben gehandeld waardoor de kinderen brandwonden opliepen.

Mark B. werd in september vorig jaar vrijgesproken omdat de rechter niet bewezen achtte dat de man met opzet had gehandeld.

De rechtbank oordeelde destijds dat de man verwijtbaar had gehandeld, maar omdat het OM in de tenlastelegging alleen van opzet was uitgegaan, kon B. daar niet voor worden veroordeeld.

In hoger beroep is deze zogenaamde schuldvariant volgens Omroep Zeeland wel opgenomen en verdenkt het OM de man van zware mishandeling.

Kinderen ondergingen ontgroeningsritueel

De drie kinderen, van wie twee van elf en een van dertien jaar, maakten deel uit van een scoutinggroep die op zomerkamp was in Sint-Joris-Weert in België.

De kinderen die voor het eerst meegaan met het kamp, worden onderworpen aan een ontgroeningsritueel. Onderdeel hiervan is het zogenaamde brandmerken. Met een ijzeren staaf met aan het uiteinde de letters FN, die staan voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout, wordt met blauwe inkt een stempel op hun rug gedrukt.

De kinderen die nog niet gestempeld zijn moeten wachten achter een zeil, zodat ze niet kunnen zien wat er gebeurt. De kinderen die gestempeld worden, worden gevraagd hard te schreeuwen om de anderen bang te maken.

Man haalde ijzeren staaf door het vuur

Bij dit ritueel is ook een vuurschaal aanwezig om het nog echter te laten lijken. B. heeft verklaard dat hij voor het stempelen van het eerste slachtoffer het vuur met de ijzeren staaf heeft opgepookt. Het kind zelf zegt dat de stempel in het vuur lag toen hij aan de beurt was.

Tussen het stempelen door heeft B. de ijzeren staaf ook nog door het vuur gehaald, maar hij zegt gecontroleerd te hebben of het ijzer warm was door de staaf vlak bij zijn hand of arm te houden.

Door het handelen van de man liepen de drie kinderen brandwonden op. Zelf spreekt hij van een ongeluk.