De politie heeft nog veel vragen over de mensen die afgezonderd in een boerderij in het Drentse Ruinerwold zaten. Zo staat nog niet vast of het daadwerkelijk een gezin betreft, meldde plaatsvervangend politiechef Janny Knol donderdagavond bij Pauw.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De bewoners hebben de politie zelf laten weten een gezin te vormen. De zes meerderjarige jongeren staan echter niet ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP), dus of het daadwerkelijk een gezin betreft, wordt nog onderzocht.

Een woordvoerder van de politie bevestigt donderdag aan NU.nl dat er geen concrete aanwijzingen zijn om te vermoeden dat de bewoners geen gezin vormen.

Naar verwachting duurt het nog weken totdat de politie kan vaststellen wat er precies is gebeurd. Ook is nog onduidelijk of het uit vrije wil is geweest, of dat er dingen onder dwang zijn gebeurd.

Wel wist het vermeende gezin van het bestaan van een 'buitenwereld', meldt Knol. Volgens de politiewoordvoerder vertonen de jongvolwassenen "niet hetzelfde gedrag als u en ik". "Hoe we dat moeten interpreteren en wat dat betekent, dat zal de komende dagen en weken moeten blijken."

Momenteel worden de jongeren verhoord voor het strafrechtelijk onderzoek. De oudste van hen wordt apart gehoord, meldt Knol. Dat zou "gezien de situatie" het best zijn.

Politie over gezin Drenthe: 'Kinderen nooit ingeschreven'
211
Politie over gezin Drenthe: 'Kinderen nooit ingeschreven'

'Vermoedelijke vader was lid van sekte'

In de uitzending van Pauw werd daarnaast door Wim Koetsier, de secretaris-generaal van de Moon-beweging Nederland, bevestigd dat er een verband is tussen de vermoedelijke vader van de inmiddels volwassen kinderen en de Moon-sekte.

De vader was tot de jaren 80 lid van die beweging, aldus Koetsier. De Moon-sekte staat bekend om als agressief beschreven bekeermethodes en massahuwelijken.

Tweede verdachte opgepakt

De politie heeft donderdag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek. Het zou gaan om de 67-jarige vader van het vermoedelijke gezin dat negen jaar lang op een afgesloten terrein in het Drentse dorp leefde.

Gert Jan van D. wordt verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling door het benadelen van de gezondheid van anderen. Ook wordt hij verdacht van witwassen, meldt de politie Drenthe.

De politie hield maandag de andere verdachte in het onderzoek aan. Het gaat om de 58-jarige huurder van het pand. Eerder op donderdag werd bekendgemaakt dat hij veertien dagen langer vast blijft zitten. Vermoedelijk gaat het om de Oostenrijker Josef B. Hem wordt inmiddels hetzelfde ten laste gelegd als Van D.

Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat
53
Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat

Jongeren bleven vermoedelijk niet uit vrije wil in boerderij

De politie zei eerder redenen te hebben om aan te nemen dat de zes jongeren niet uit vrije wil in de boerderij verbleven. Vermoedelijk werden zij daar al sinds 2010 vastgehouden. De moeder van het gezin zou al voor hun verhuizing naar Ruinerwold zijn overleden.

De oudste van de jongeren bracht de situatie in de boerderij aan het licht door zijn verhaal te doen bij een kroegbaas in het dorp. Laatstgenoemde merkte dat het niet pluis was en schakelde de politie in.

De 25-jarige zoon had mogelijk meerdere accounts op sociale media waarmee hij in de laatste weken actief was. Daar valt ook te lezen dat hij naar eigen zeggen voor B. werkte.