De politie heeft woensdagavond in het centrum van Rotterdam tientallen aanhoudingen verricht bij een Koerdisch protest waar ook Turkse Nederlanders bij aanwezig waren. Een aantal agenten raakte gewond toen zij ingrepen om verdere escalatie te voorkomen, meldt de politie. Een agent liep een polsbreuk op.

Op meerdere locaties in het centrum ontstonden volgens de politie vechtpartijen, waarbij agenten moesten optreden. Ook de Mobiele Eenheid (ME) werd ingezet. Zowel Koerdische als Turkse betogers werden gearresteerd.

De gemeente had op het Kruisplein van tevoren twee vakken gemaakt voor demonstranten en tegendemonstranten. De Koerden protesteerden tegen de Turkse inval in het noordoosten van Syrië.

Maar volgens RTV Rijnmond kwamen er ook lukraak personen aan die niet in de toegewezen vakken gingen demonstreren. De sfeer werd daarna grimmig. Ook zou er door een tiental Turkse Nederlanders vuurwerk zijn afgestoken.

Geweld verplaatst zich naar Stationsplein

Op meerdere plaatsen zochten demonstranten in de loop van de avond de confrontatie op. Zo moest de politie ook optreden op het Stationsplein en het Schouwburgplein. Op het plein voor het Centraal Station wist de politie een groep betogers te omsingelen.

Nadat de politie de laatste demonstranten terug had gebracht naar hun voertuigen, keerde rond 21.00 uur de rust terug in de stad. Agenten houden woensdagavond nog wel toezicht. Het protest was toegestaan van 19.00 tot 20.00 uur.

De verdachten zitten momenteel vast en het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de ongeregeldheden. Mogelijk zullen er nog meer arrestaties volgen, aldus de politie.