"We hebben nog veel vragen over wat er precies aan de hand is", zeiden de politie en burgemeester Roger de Groot van De Wolden op de dag dat duidelijk werd dat een gezin met zes kinderen negen jaar lang afgezonderd heeft geleefd op een boerderij in Ruinerwold. Wat weten we al wél over wat er heeft plaatsgevonden?

Een 25-jarige man, het oudste kind binnen het gezin, heeft maandagavond alarm geslagen. De kroeghouder van het lokale café De Kastelein heeft aan meerdere media laten weten wat de verward ogende man die avond heeft verteld. Zo zei hij negen jaar lang onttrokken van de buitenwereld te hebben doorgebracht op de boerderij en dat hij zich zorgen maakte over zijn broers en zussen.

Hierop is de politie ingeschakeld. Uitgerukte agenten vonden in de boerderij zes mensen - een vader en vijf van zijn meerderjarige kinderen - in een "af te sluiten kleine ruimte". "Het is onduidelijk of zij daar vrijwillig verbleven. Deze mensen verblijven mogelijk sinds 2010 op het terrein", aldus de politie.

Huurder wordt verdacht van vrijheidsberoving

De politie heeft een 58-jarige man uit Ruinerwold aangehouden, omdat hij niet meewerkte aan de doorzoeking van het pand. Hij is niet de vader van de kinderen, maar de huurder van de boerderij.

Het Openbaar Ministerie (OM) liet woensdag weten dat hij wordt verdacht van vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen. Volgens het AD gaat het om klusjesman Josef B., die in Oostenrijk geboren is.

Het café waar de 25-jarige man maandagavond zijn verhaal deed. (Foto: Pro Shots).

Kinderen wel of niet ingeschreven?

Burgemeester De Groot stelde dinsdag tijdens een persconferentie dat meerdere kinderen van het gezin staan ingeschreven bij de Basis Registratie Personen (BRP). Dit doet de vraag rijzen waarom leerplichtambtenaren niet hebben ingegrepen.

Diezelfde avond ontkende de politie juist dat de kinderen bekend waren bij de gemeente. Wel werd gezegd dat ze zijn opgevangen en zijn onderzocht door een arts. Medische details worden niet verstrekt.

Accounts op sociale media

Het verhaal wordt nog verwarrender nu het erop lijkt dat de oudste zoon mogelijk accounts op sociale media heeft gehad en daarop heeft vermeld dat hij werkzaam was voor de opgepakte man. Zo zijn er een LinkedIn-account, Facebook-account en Instagram-account te vinden, compleet met foto's van Ruinerwold.

Op het Facebook-account valt te lezen dat de moeder van de kinderen in 2004 is overleden en dat het gezin in 2010 naar Ruinerwold is verhuisd. Na een radiostilte zijn de accounts sinds enkele weken weer actief. De politie kan desgevraagd niet bevestigen of het inderdaad om de accounts van een van de meerderjarige kinderen gaat.

Politie doorzoekt speelgoedwinkel

De politie verrichte woensdag in verband met het onderzoek doorzoekingen op twee locaties in het Overijsselse dorp Zwartsluis. Een van de doorzoekingen vond plaats in de voormalige speelgoedwinkel Natural Homes. In het andere pand zat volgens het Dagblad van het Noorden een houthandel.

Uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat de speelgoedwinkel tot 2008 op naam stond van de vader van gezin in Ruinerwold. Het pand staat momenteel te koop.

De politie wilde inhoudelijk niets over de doorzoekingen zeggen.

Hoe nu verder?

De huurder van de boerderij zal donderdag worden voorgeleid. Tijdens zo'n procedure wordt besloten of er genoeg gronden zijn om iemand langer vast te houden.

De link tussen B. en het gezin dat in de boerderij verbleef, is nog altijd niet duidelijk.