Het is onduidelijk of het in Ruinerwold aangetroffen gezin staat ingeschreven bij de Basis Registratie Personen (BRP). Burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden meldde dinsdagmiddag dat meerdere personen wel stonden ingeschreven, maar volgens de politie is dat niet het geval.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

In het kort

  • Vader en vijf kinderen gevonden in afgelegen boerderij in Ruinerwold
  • Provisorisch ingerichte ruimtes aangetroffen in pand
  • Gezin verbleef mogelijk al sinds 2010 op terrein
  • Huurder van pand opgepakt, zijn rol is nog niet duidelijk

Het gezin, bestaande uit een vader en vijf inmiddels volwassen kinderen, werd maandag door de politie aangetroffen in een kleine afsluitbare ruimte op de boerderij. De politie denkt dat ze mogelijk al sinds 2010 op het terrein verbleven.

"Zoals het nu lijkt, staan zij niet ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie", zegt de politie dinsdagavond. Een woordvoerder kan niet vertellen waar De Groot zijn informatie vandaan heeft gehaald, maar benadrukt dat deze niet van de politie afkomstig is. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.

De kinderen zijn 18 tot 25 jaar oud. Als een aantal van hen inderdaad bij de BRP stond ingeschreven, bleven zij ondanks hun leerplicht jarenlang onder de radar. Hoe het mogelijk is dat leerplichtambtenaren in dat geval niet aan de bel trokken, is niet bekend.

Agenten ontdekten het gezin nadat een jongeman zich bij de politie meldde omdat hij zich zorgen maakte over de leefomstandigheden van zijn familie. Wie deze persoon was, kan de woordvoerder niet zeggen. Volgens RTV Drenthe had het oudste kind van het gezin in een café in het dorp alarm geslagen.

Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat
53
Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat

Huurder van pand aangehouden

Een 58-jarige huurder van het pand is door de politie aangehouden. Hij zit nog vast en wordt verder verhoord. Op dit moment is niet duidelijk wat zijn rol is geweest en wat zijn relatie met het gezin is. Duidelijk is wel dat hij niet de vader is.

De politie wil niet vertellen waar, wanneer en waarom de huurder is opgepakt. Op dit moment worden geen uitspraken gedaan over zijn identiteit. Volgens het AD gaat het om Josef B., een klusjesman die de boerderij aan het verbouwen was. Hij zou weinig contact hebben met mensen uit de buurt.

Het is niet duidelijk of het gezin vrijwillig op de boerderij verbleef. Alle familieleden zijn door een arts onderzocht en ondergebracht op een veilige plek. Volgens de burgemeester hebben ze "veel behoefte aan rust".

Het onderzoek naar het gezin en de aangehouden man is nog in volle gang, benadrukt de politiewoordvoerder. Zo wordt bijvoorbeeld ook nog gecontroleerd of het gevonden zestal inderdaad een gezin vormt.