Meerdere (inmiddels volwassen) kinderen die maandag in een afgelegen boerderij in het Drentse Ruinerwold zijn gevonden, staan ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hoe het mogelijk is dat leerplichtambtenaren niet aan de bel trokken, is niet bekend. Dat heeft burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

Volgens De Groot werden in de woning zes meerderjarige personen aangetroffen. Het gaat om een vader en vijf kinderen in leeftijd van 18 tot 25 jaar. Ze leefden in "provisorisch ingerichte ruimtes" en dus niet in de kelder van de woning, zoals eerder werd gemeld.

Een 58-jarige man is aangehouden; dat is niet de vader van het gezin, maar de huurder van het pand.

Het gezin is volgens de burgemeester negen jaar geleden in de boerderij komen wonen. De moeder van de kinderen zou voor die tijd al overleden zijn.

Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat
53
Drone filmt Drentse boerderij waarin gezin jaren verborgen zat

'Verward ogende zoon sloeg alarm'

De politie trof het gezin aan nadat "een persoon" bij de politie melding had gemaakt van een zorgelijke situatie in de woning aan de Buitenhuizerweg. RTV Drenthe meldt dat het oudste kind van het gezin in een café in Ruinerwold alarm sloeg. Volgens de cafébaas zag hij er verward uit, had hij lang haar en een "vies" baardje en droeg hij oude kleding.

De politie doet nog verder onderzoek en houdt volgens De Groot "rekening met alle scenario's".

Gezin verblijft nu op 'veilige plek'

Tijdens de persconferentie werd gesuggereerd dat drie jaar geleden een wijkagent op het terrein van het gezin is geweest. Vragen daarover kon de burgemeester niet beantwoorden; volgens hem wordt dat nog onderzocht.

Het gezin is opgevangen en verblijft op een veilige plek. "Er is gepaste zorg en aandacht voor hen", aldus De Groot. "De groep heeft ook veel behoefte aan rust, en dat respecteren we graag."