De minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus heeft dinsdag laten weten dat de kritiek van de Leidse politiechef Fatima Aboulouafa over discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie niet de reden voor haar vertrek bij de eenheid Den Haag is. De vrouw werd vorige maand op non-actief gesteld.

Een woordvoerder van de politie bevestigde eerder op dinsdag het bericht van NRC dat Aboulouafa niet meer terug zal keren bij de politie in Leiden.

Volgens de krant zou de kritische houding van Aboulouafa te veel spanningen hebben veroorzaakt bij haar directe collega's, waardoor er een onwerkbare situatie zou zijn ontstaan. De korpsleiding zette haar vervolgens op non-actief.

Grapperhaus schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat korpschef Erik Akerboom hem heeft laten weten dat er onvoldoende basis voor verdere samenwerking met Aboulouafa is.

Het opzeggen van het vertrouwen in Aboulouafa zou volgens Grapperhaus en de korpschef losstaan van haar kritiek op misstanden als discriminatie en machtsmisbruik. Het zou ook niet de reden zijn dat ze nu moet vertrekken bij het team in Leiden.

Discussie via media zorgt voor verdeeldheid

Politiechef Paul van Musscher zegt wel dat het "deels via de media" voeren van deze discussie door Aboulouafa "geen positieve uitwerking op de eenheid Den Haag" heeft gehad. "Het zorgt zelfs voor verdeeldheid onder collega's, en dat mag nooit het effect zijn."

Van Musscher laat weten dat er - ondersteund door een onafhankelijke externe verkenner - een oplossing voor Aboulouafa wordt gezocht buiten de eenheid Den Haag. Aboulouafa is uitgenodigd om hierover woensdag in gesprek te gaan.

Onderzoek naar discriminatie loopt nog

Ondertussen loopt er een onderzoek door het team Veiligheid Integriteit en Klachten van de Haagse politie naar mogelijke misstanden binnen het basisteam van het politiebureau Hoefkade in de Haagse Schilderswijk. Er zou sprake zijn van onder meer discriminatie.

Aboulouafa was daar eveneens werkzaam. De berichtgeving over de problemen bij bureau Hoefkade zouden eveneens niet tot de ontstane onwerkbare situatie hebben geleid, aldus de politie.