De politie Groningen heeft dinsdag twee mannen aangehouden vanwege de vernielingen tijdens het boerenprotest op maandag. De ene boer die dinsdag is aangehouden is de bestuurder van de trekker waarmee de deur van het provinciehuis kapot werd gereden. Het gaat om een 39-jarige man uit Midden-Groningen.

Maandag werd al één boer aangehouden, omdat hij met zijn trekker inreed op een politiepaard.

De andere man die dinsdag werd aangehouden, een dertigjarige man in Tynaarloo, was de bijrijder van een trekker die op de Vismarkt diverse hekken omverreed. Lokale nieuwsmedia melden dat het gaat om Arjen Schuiling, een van de leiders van het boerenprotest. Een filmpje waarop te zien is hoe de hekken bijna een aantal fietsers raken, werden maandagavond veelvuldig op sociale media gedeeld.

De drie mannen zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze zijn dinsdag in de loop van de dag vrijgelaten, maar blijven verdachten in het onderzoek.

OM neemt in onderzoek ook galg voor provinciehuis mee

De politie sluit niet uit dat er gedurende het onderzoek nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. Zo wordt bijvoorbeeld nog gezocht naar de bestuurder van de trekker op de Vismarkt.

Het Openbaar Ministerie laat weten in het onderzoek ook het plaatsen van een galg op het plein voor het provinciehuis mee te nemen.

Tijdens het boerenprotest kwamen honderden boeren in trekkers naar de Groninger binnenstad. Zij willen dat de provincie strengere stikstofregels terugdraait. De actie begon vredig maar werd naar mate de dag vorderde steeds grimmiger.