Boze boeren hebben maandag met een trekker de deur van het provinciehuis in Groningen geforceerd. De agrariërs eisten dat de provincie in navolging van Gelderland, Overijssel en Drenthe de stikstofmaatregelen zou terugdraaien, maar de provincie Groningen gaat daar vooralsnog niet in mee.

Het Groningse college zegt dinsdag verder te gaan praten over de regeling, tot onvrede van de boeren. De Mobiele Eenheid was aanwezig om de demonstratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.

Inmiddels is de demonstratie voorbij en hebben de meeste boeren Groningen verlaten.

Eén demonstrant is vandaag aangehouden. Hij reed volgens de politie met zijn trekker in op een van de politiepaarden. Op de nabijgelegen Vismarkt reden trekkers hekken omver. Eerder op de dag moesten ook paaltjes het al ontgelden tegenover de landbouwvoertuigen.

Een andere demonstrant raakte gewond doordat hij door een agent met een wapenstok werd geslagen toen hij het provinciehuis probeerde binnen te dringen.

Boeren dringen Gronings provinciehuis binnen
143
Boeren dringen Gronings provinciehuis binnen

Sfeer in Groningen wordt grimmig

Honderden boeren voerden maandag na een oproep van brancheorganisatie LTO Noord bij meerdere provinciehuizen in het land tegelijk actie. In Utrecht, Zwolle, Assen, Arnhem en Haarlem verliep dat protest vreedzaam.

Ook in Groningen was in eerste instantie sprake van een ludiek protest, maar de sfeer werd grimmig nadat een trekker tot aan de deur van het provinciehuis was gereden en boeren het gebouw wilden binnendringen. Agenten moesten een linie vormen en sloegen met wapenstokken om de menigte buiten te houden.

Even daarvoor hadden de boeren het provinciehuis en agenten bekogeld met een hakselaar met stro. Ook gooiden enkele actievoerders met eieren.

Trekker rijdt hek omver op Vismarkt in Groningen
50
Trekker rijdt hek omver op Vismarkt in Groningen

Geduld Groningse boeren raakt op

Vervolgens keerde de rust voor enkele uren terug op het Martinikerkhof, maar bleven de circa 350 aanwezige boeren de deur van het provinciehuis barricaderen. Nadat achtereenvolgend de provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel bekend hadden gemaakt de stikstofmaatregelen terug te draaien, begon in Groningen het geduld op te raken.

Binnen was het provinciebestuur al die tijd in overleg over de stikstofregels. Nadat de agrariërs al enkele keren hadden gedreigd de deur van het provinciehuis open te breken als het college niet snel met hun eisen akkoord zou gaan, besloten de boeren rond 16.00 uur de daad bij het woord te voegen en beukten ze de deuren met een trekker open.

Het provinciebestuur zag zich daardoor genoodzaakt om met een reactie te komen. Daarin maakte het duidelijk de regeling niet te schrappen. Dinsdag wordt er verder gesproken.

Boeren boos vanwege kabinetsplannen

De boeren zijn onder meer boos omdat het kabinet een plan maakt om verouderde boerenbedrijven te saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Afgelopen vrijdag meldde minister Carola Schouten van Landbouw dat het advies van de stikstofcommissie-Remkes, waarin wordt aanbevolen om de veestapel te verkleinen, wordt overgenomen.

Door de nieuwe regel zouden boeren stikstofruimte kwijtraken die ze nog niet gebruiken, maar waar ze wel een vergunning voor hebben. Donderdag kwamen al meerdere ontevreden boeren naar een overleg van de Provinciale Staten in het Friese provinciehuis, waarop het Friese provinciebestuur de regel besloot terug te draaien.

De provinciebesturen van Drenthe, Overijssel en Gelderland volgden maandag het Friese voorbeeld.

Woede in de Tweede kamer

In Den Haag reageerden Tweede Kamer-leden woedend op de uit de hand gelopen protesten. "Dit gaat veel en veel te ver", zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten op Twitter. "Ik snap dat boeren willen demonstreren, maar intimidatie en geweld zijn ontoelaatbaar. Nu is het moment dat we met 150 zetels achter onze politieagenten en lokale politici moeten staan."

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver had geen goed woord over voor de demonstranten. "Demonstreren is een groot goed. Geweld en intimidatie horen daar nooit bij. Het binnenrammen van een provinciehuis is onacceptabel."