Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag zestien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Ton L., die verdacht wordt van het vermoorden van zijn moeder Mona Baartmans uit Delft. Het OM ziet bewezen dat hij dit deed omdat hij schulden bij haar had.

L. (61) bleek voor de dood van zijn moeder 40.000 euro van haar rekening te hebben gehaald. Hij zou het geld in de kluis van zijn broer leggen, maar vergokte het.

"Enkel om te voorkomen dat hij zijn moeder moest vertellen dat hij 40.000 euro erdoorheen had gejaagd in het casino, heeft hij haar vermoord. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Alsof het vermoorden van zijn moeder zijn enige alternatief was", aldus het OM.

Volgens deskundigen heeft L. een narcistische en antisociale persoonlijkheidsstoornis. Hij wurgde zijn moeder met een tiewrap en bedekte het lichaam door een plaid over haar heen te leggen. Vervolgens haalde hij twee loempia's bij een Chinees restaurant. "Hij is koelbloedig en planmatig te werk gegaan", stelt het OM.

Lichaam van moeder werd na drie weken gevonden

Baartmans (79) verdween vorig jaar oktober na een bezoek aan haar man in een Haags verzorgingstehuis. Een week na de vermissing werd L., haar oudste zoon, aangehouden omdat hij ervan verdacht werd betrokken te zijn bij de vermissing.

Drie weken na de vermissing werd het lichaam van Baartmans aangetroffen in Heinenoord, op zo'n 5 kilometer van L.'s woonplaats Oud-Beijerland. Hij bekende zijn moeder te hebben vermoord en begraven.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.