Het aantal ongevallen op de snelwegen is in de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Het gaat om een verdubbeling naar ruim 38.000 ongevallen eind 2018. Dit blijkt uit maandag gepubliceerd rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waar de NRC eerder over schreef.

Oorzaken toename

  • Smartphone gebruiken achter het stuur
  • Te hoge snelheid
  • Mogelijk ook door minder handhaving van politie

Het aantal ongevallen lag begin 2014 nog op zeventienduizend. Ook vielen er vorig jaar meer dodelijke slachtoffers dan in 2014. Het gaat om een stijging van 63 naar 81 personen.

Het rapport noemt hoge snelheid en afleiding als de voornaamste redenen waarom de veiligheid op de snelwegen is verslechterd. Vooral het gebruik van smartphones achter het stuur is in de afgelopen jaren enorm gestegen. Ook alcohol en drugs spelen een rol in de toename van ongevallen op de snelweg.

Het rapport noemt het ook mogelijk dat de afgenomen handhaving van de politie zorgt voor meer ongelukken. Een aantal jaar geleden controleerde het Korps landelijke politiediensten (KLPD) nog dagelijks op de snelwegen, nu is de controle op gevaarlijk rijgedrag aanzienlijk minder.

In 2017 waren er slechts 20.000 'staandehoudingen' op de snelweg wegens gevaarlijk rijgedrag, terwijl dat er in 2006 ruim 100.000 waren. "Dit is een zorgwekkende ontwikkeling", zegt SWOV-directeur Peter van der Knaap tegen NRC. "Handhaving op snelwegen is absoluut noodzakelijk, maar heeft jarenlang geen prioriteit gehad."

Ook weggebruikers zijn minder tevreden over de wegveiligheid dan een aantal jaar geleden. In 2013 was 83 procent van de automobilisten (zeer) tevreden over de Nederlandse snelwegen, in 2017 is dat gedaald naar 78 procent.