Alle Nederlandse broederijen waar eieren met vleeskuikens uitgebroed worden, maken zich schuldig aan dierenmishandeling, blijkt uit een nog niet gepubliceerd besluit van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat de Volkskrant vrijdag publiceerde.

Het gaat volgens de krant jaarlijks om bijna 500 miljoen dieren die onnodig lang zonder voedsel en water komen te zitten.

Nadat de kuikens uit het ei komen, kan het soms wel zestig uur duren voordat ze naar een ruimte getransporteerd worden waar ze eten en drinken krijgen. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat het sterftecijfer onder kuikens significant veel hoger ligt als ze niet binnen 36 uur te eten of te drinken krijgen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die onder het ministerie van LNV valt, bleef vasthouden aan de termijn van zestig uur. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier spande daarom in 2003 al een zaak tegen de NVWA aan.

Broederijen moeten binnen vijf jaar naar termijn van 36 uur

De rechter oordeelde vorig jaar naar aanleiding van het onderzoek in Wageningen dat de NVWA zich aan de termijn van 36 uur moet gaan houden. Zeker tien Nederlandse broederijen kregen enkele weken terug te horen dat zij er binnen vijf jaar voor moeten zorgen dat al hun kuikens binnen 36 uur nadat ze uit het ei zijn te eten en te drinken krijgen.

Die omschakeling zou sommige broederijen miljoenen euro's kunnen kosten. De Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens vertelt aan de Volkskrant dat de boerderijen bereid zijn om die omschakeling te maken.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel heeft enige tijd gestaan dat alle vleeskuikenhouderijen zich schuldig maken aan dierenmishandeling. Dit klopt niet: het gaat specifiek om broederijen. Wij hebben de tekst aangepast.