Tientallen Koerden demonstreerden donderdagavond op Schiphol tegen de Turkse inval in het noordoosten van Syrië. Beelden die rondgingen op de sociale media toonden met vlaggen zwaaiende menigte.

Sommige demonstranten hadden hun kinderen meegenomen naar de luchthaven. Volgens een aanwezige NU.nl-verslaggever maakte de groep veel lawaai. De marechaussee verzocht de Koerden het terrein te verlaten, omdat er geen vergunning voor de demonstratie was verleend.

Ook op het Velperplein in Arnhem demonstreerden tientallen Koerden met borden en Koerdische vlaggen. Zaterdag is een grote demonstratie aangekondigd op het Malieveld in Den Haag.

Turkije viel woensdag het noordoosten van Syrië binnen en zette haar offensief donderdag voort. Er zouden tot nu toe zeker acht doden zijn gevallen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een "veilige zone" vestigen.

De Koerdische strijdkrachten, die het gebied controleren, streden als bondgenoten van het Westen tegen Islamitische Staat (IS). Zij hadden tot voor kort steun van de Verenigde Staten, maar het Witte Huis maakte zondag bekend dat het troepen in het gebied ging terughalen.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het "te duur" om de Koerden te blijven steunen in het gebied.

Vertrek Amerikanen maakte weg vrij voor Turkse inval

Daarmee werd de weg vrij voor Turkije om een militaire inval te plegen. De NAVO-bondgenoot vindt de Koerdische milities een verlengstuk van de PKK, die door verschillende landen als terroristische organisatie wordt gezien.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer eiste donderdag al dat het kabinet actie gaat ondernemen. Op Europees niveau zouden er sancties moeten volgen voor Turkije.