Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag laten weten te verwachten dat Richard R. beter bekend als 'Rico de Chileen' langer dan acht jaar celstraf krijgt voor het leidinggeven aan een criminele organisatie. De inhoudelijke behandeling vindt mogelijk volgend jaar mei plaats.

In het extra beveiligde Justitieel Complex Schiphol diende woensdag alweer de zevende inleidende zitting tegen 'Rico de Chileen'.

De man wordt vervolgd voor het leidinggeven aan een criminele organisatie met het oogmerk het plegen van moorden, het witwassen van bijna 10 miljoen euro en het voorbereiden van drugshandel en wapenbezit. De criminele organisatie zou nauw hebben samengewerkt met de meestgezochte crimineel in Nederland, Ridouan Taghi.

"Op wie anders zou de maximale straf van toepassing zijn", aldus de officier van justitie verwijzend naar R.

Advocaat roept OM op concreet te worden

Het OM heeft al meerdere malen laten weten R. ook te zien als opdrachtgever van liquidaties, maar dit pas in een aparte strafzaak ten laste te leggen. Ook in dit onderzoek koppelt justitie R. aan Taghi.

Dit tot grote onvrede van de advocaat van R., Leon van Kleef, die het gevoel heeft dat zaken die Taghi worden verweten, ook zijn cliënt worden aangerekend. "Maar maak dat nou eens concreet", richtte de raadsman zich tot het OM. "Van welke moorden wordt R. verdacht?"

Het is een vraag die de advocaat al meerdere malen heeft gesteld. Dat hier nog geen antwoord op is gekomen, doet Van Kleef vermoeden dat het OM geen bewijs kan vinden en dat dat ook niet meer gaat gebeuren.

R. wacht nog op overplaatsing

R. zit op dit moment vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught, maar zou overgeplaatst worden naar een minder streng beveiligd regime.

Dit is echter nog niet gebeurd en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de moord op advocaat Derk Wiersum op 18 september. "Alles wat met de mocrowar te maken heeft, wordt bezien", aldus Van Kleef.

De volgende inleidende zitting vindt plaats op 16 december. Dan zal volgens het OM ook het einddossier zijn afgerond. R. zal tot die zitting vast blijven zitten.