Op de tweede dag van het klimaatprotest van Extinction Rebellion verzamelden zich dinsdag honderden betogers op de Zuidas en in het Vondelpark in Amsterdam. Ook voerde een groep van zo'n zestig klimaatactivisten actie voor het hoofdkantoor van Nuon Vattenfall.

De klimaatactie van dinsdag is gericht op het bedrijfsleven, liet de actiegroep eerder weten in een schriftelijke verklaring.

"Met deze acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven."

Klimaatactivisten hadden een 'klimaatkamp' opgezet in het Vondelpark. Vervolgens vertrokken ze naar de Zuidas, waar ze de ingang van het ABN AMRO-gebouw blokkeerden. Ook plakten ze zich met lijm vast aan het gebouw en de grond en droegen ze borden met leuzen als 'Banks, invest green!' en 'Good planets are hard to find'.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gaf de politie rond 15.45 uur de opdracht de demonstranten van de Zuidas en uit het Vondelpark te verdrijven. De activisten mochten hun actie voortzetten op het Museumplein. Mensen die niet zelfstandig vertrokken, liepen het risico te worden aangehouden.

De politie arresteerde op de Zuidas in totaal 49 demonstranten.

Demonstratie Nuon Vattenfall

Vervolgens kwamen zo'n zestig betogers bijeen bij het hoofdkantoor van Nuon Vattenfall in Amsterdam-Zuidoost. Ook daar lijmden ze zichzelf vast aan het gebouw en deden de betogers een zogeheten 'die-in', waarbij ze plat op de grond gingen liggen en deden alsof ze dood waren.

Nuon Vattenfalls operationeel directeur Martijn Hagens heeft drie kwartier met enkele activisten gesproken. "Wij staan sympathiek tegenover hun acties, want we hebben zelf ook het doel de klimaatimpact te verminderen."

Uiteindelijk zijn de betogers zelf rond 21.30 uur vertrokken en hebben ze zich weer in het Vondelpark verzameld.

Maandag negentig activisten opgepakt

Maandag blokkeerden honderden klimaatactivisten de Stadhouderskade, ondanks een verbod van de gemeente. De politie spoorde de actievoerders aan om te vertrekken. Toen een aantal mensen hier geen gehoor aan gaf, gingen agenten over tot arrestaties.

In totaal pakte de politie maandag ongeveer negentig activisten op. Inmiddels is iedereen weer vrijgelaten. Het merendeel van de arrestanten is met een boete heengezonden.