De voortvluchtige tbs'er Ronald van Z. zegt ondergedoken te blijven totdat twee medewerkers aftreden, meldt Omroep Gelderland dinsdag na een e-mailwisseling met de zedendelinquent.

In de mailwisseling spreekt Van Z. over misstanden bij de Pompekliniek. Hij zegt dat de kliniek onderbezet zou zijn, wat volgens hem de begeleiding niet ten goede komt. Ook zou hij nauwelijks therapie krijgen.

Van Z. beweert verder dat er van alles de kliniek binnengesmokkeld zou worden, van cocaïne en cannabis tot drank en (kinder)porno. Vanwege deze en andere misstanden ontsnapte hij, zo laat hij weten.

De Nijmeegse Pompekliniek wil niet op de eis ingaan. Een woordvoerder schrijft in een reactie aan Omroep Gelderland dat de patiënt "niet in de positie is om welke eis dan ook te stellen" en dat hij "hoe dan ook wordt opgespoord".

Van Z. heeft laag risicoprofiel

Van Z. is vijf jaar geleden veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor enkele zedendelicten, waarbij hij via internet contact zocht met minderjarigen. Volgens de politie leidde dit tot twee ontmoetingen met ontuchtige handelingen.

Volgens zijn advocaat Job Knoester is Van Z. niet acuut gevaarlijk. De twee hebben sinds vrijdag nog geen contact gehad. Ook de Pompekliniek liet eerder al weten dat de ontsnapte cliënt "een laag risicoprofiel" heeft.

Van Z. is 1,84 meter lang, meldt de politie. Hij heeft een normaal tot stevig postuur, donkerblond kort haar, donkerbruine ogen en een bril. Zijn mond is volgens het signalement opvallend groot.

Kliniek treft extra maatregelen

De kliniek kondigde eerder op de dag aan maatregelen te treffen naar aanleiding van een derde ontsnapping van een tbs'er in ruim een maand tijd. Vanaf woensdag wordt het verloftraject weer opgestart, voorlopig met dubbele begeleiding.

Afgelopen weekend werden de geplande verloven al tot en met maandag geannuleerd. De Pompekliniek heeft nu besloten om de verloven, met uitzondering van noodzakelijke medische verloven, pas woensdag weer door te laten gaan.