Circa zestig klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn dinsdag een nieuwe actie gestart bij het hoofdkantoor van Nuon Vattenfall in Amsterdam-Zuidoost. Eerder op de dag kwamen honderden betogers bijeen op de Zuidas en in het Vondelpark.

Enkele klimaatactivisten waren aan elkaar en aan het gebouw van Nuon Vattenfall gelijmd. Ook deden de betogers een zogeheten 'die-in', waarbij ze plat op de grond gaan liggen en doen alsof ze dood zijn.

Volgens een NU.nl-verslaggever was de sfeer op de locatie gemoedelijk. De activisten haalden eten en drinken en de politie hoefde niet op te treden.

De operationeel directeur van Nuon Vattenfall Martijn Hagens sprak drie kwartier met enkele activisten. "Wij staan sympathiek tegenover hun acties, want we hebben zelf ook ook het doel de klimaatimpact te verminderen."

De betogers stellen echter dat Vattenfall zich groener voordoet dan het is.

Activisten komen samen in Vondelpark en Zuidas

Dinsdagmiddag betoogden ook circa driehonderd activisten in het Vondelpark en de Zuidas. Zij blokkeerden de toegang tot het gebouw van de ABN AMRO op de Zuidas en plakten zich ook daar vast aan het gebouw en aan de grond. Zij droegen borden met leuzen als 'Banks, invest green!' en 'Good planets are hard to find'.

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gaf de politie rond 15.45 uur de opdracht om de demonstranten te verdrijven van de Zuidas en uit het Vondelpark. De activisten mochten hun actie voortzetten op het Museumplein. Mensen die niet zelfstandig vertrokken, liepen het risico te worden aangehouden.

De politie arresteerde in totaal circa 49 demonstranten.

Actie is gericht op bedrijfsleven

De klimaatactie van dinsdag is gericht op het bedrijfsleven, liet de actiegroep eerder weten in een schriftelijke verklaring.

"Met deze acties vragen we bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen om klimaatopwarming tegen te gaan. Maar vooral roepen we de overheid op om op te komen voor de belangen van haar burgers in plaats van voor die van het bedrijfsleven."

Maandag blokkeerden activisten Stadhouderskade

Op maandag voerde de actiegroep ook actie in Amsterdam. Zo'n 390 klimaatactivisten blokkeerden de Stadhouderskade, ondanks een verbod van de gemeente.

De politie spoorde de actievoerders aan om te vertrekken. Toen een aantal mensen hier geen gehoor aan gaf, gingen agenten over tot arrestaties.

In totaal werden negentig activisten opgepakt. Zij zijn allemaal weer vrij en het merendeel van hen kreeg een boete.

De situatie was tijdens de demonstratie redelijk rustig omdat de demonstranten geen geweld gebruikten, zei een politiewoordvoerder in gesprek met NU.nl. Er waren dan ook geen noemenswaardige incidenten.

Politie haalt klimaatblokkade uit elkaar op Stadhouderskade
53
Politie haalt klimaatblokkade uit elkaar op Stadhouderskade