Het klimaatprotest van de actiegroep Extinction Rebellion bij het Rijksmuseum in Amsterdam is maandagavond geëindigd. In totaal pakte de politie ongeveer negentig activisten op. Het merendeel van de arrestanten is met een boete heengezonden. Ongeveer dertig personen zitten nog vast.

Het protest ging maandag rond 5.00 uur al van start. Honderden klimaatactivisten blokkeerden de Stadhouderskade, ondanks het verbod van de gemeente.

De demonstranten lagen op de grond, hadden zich arm in arm aan elkaar vastgeketend en zongen leuzen als "We doen dit voor onze kinderen". Er werd gezongen en gedanst, er was een drumband en de actievoerders deden aan yoga op de weg.

De situatie was ter plaatse redelijk rustig omdat de demonstranten geen geweld gebruikten, aldus een politiewoordvoerder. Er waren dan ook geen noemenswaardige incidenten.

Activisten blokkeerden openbare weg

Omdat de activisten de openbare weg blokkeerden, spoorde de politie de actievoerders aan om te vertrekken. Toen een aantal mensen hier geen gehoor aan gaf, gingen agenten over tot arrestaties.

Burgemeester Femke Halsema vaardigde een noodbevel uit om de demonstratie te beëindigen. Rond 15.00 uur begon de politie een einde te maken aan de wegblokkade van de klimaatactivisten.

Politie haalt klimaatblokkade uit elkaar op Stadhouderskade
Politie haalt klimaatblokkade uit elkaar op Stadhouderskade

Klimaatprotest verplaatst zich naar andere locatie

Tegen 18.15 uur werden de laatste activisten op de Stadhouderskade afgevoerd door de politie. Maar een kruispunt verderop, bij de Hobbemakade, werd toch weer bezet door zeker honderd mensen. Rond 19.30 uur vertrokken ook deze activisten.

De demonstratie is een gezamenlijk initiatief dat in meerdere landen plaatsvindt. Ook in Londen, Berlijn en Parijs zijn honderden activisten actie aan het voeren. In deze steden heeft de politie maandagochtend ook honderden arrestaties verricht.

De deelnemers van de betogingen vinden dat overheden niet genoeg doen tegen klimaatverandering. Ze hebben vooraf trainingen kunnen volgen om de blokkades te oefenen. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het risico om gearresteerd te worden.